Policie ČR: Upozornění na podvodné telefonáty

23.07.2021 21:38

Jak už Policie České republiky v tomto týdnu informovala, v poslední době se zvýšil počet tzv. vishingových útoků (podvodných telefonátů), jejichž cílem je vylákání přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví klientů bank, údajů k jejich platebním kartám či k uskutečnění převodu finančních prostředků na jiný účet.

Policie ČR: Upozornění na podvodné telefonáty
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Volající osoby se nejčastěji představují jako pracovníci bank či jako policisté. V tomto týdnu jsme dokonce zaznamenali případ, že osoba, která se představila jako policista, telefonovala z telefonního čísla, které se zobrazilo jako reálné číslo sekretariátu Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. Jedná se o telefonní číslo, které je zveřejněno na internetových stránkách NCOZ a k podvodnému telefonátu bylo zneužito (tzv. spoofing).

Policie České republiky uvádí, že se jedná o podvodný telefonát. Policisté v žádném případě přihlašovací údaje do internetového bankovnictví či údaje k platebním kartám od občanů nepožadují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…