Policie České republiky slaví 30 let

04.07.2021 21:38

Policie České republiky v těchto dnech vstupuje do čtvrté dekády své existence a uplynulé období hodnotí v novém třicetidílném seriálu.

Policie České republiky slaví 30 let
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Díl třináctý: Nelegální technoparty byla ukončena

Technoparty CZECHTEK 2005 a vznik Antikonfiktních týmů

Červenec 2005, pronajatá louka na Tachovsku, pár hudebních aparatur. Technopárty může začít. Situace na místě se však záhy změnila. Aparatur a hudebních systémů přibývalo, účastníci ve svých vozech brázdili po pozemcích, kde neměli co dělat.  Dvanáctý ročník výjimečné hudební akce nabral zcela jiný směr.

Vyznavači freetekna či reggae nerespektovali hranice „svého“ území a majitelé okolních pozemků podali trestní oznámení. Tisíce hudebních příznivců byly opakovaně vyzvány, aby dodržovaly dané meze, včetně dalších předem stanovených podmínek. Opakované výzvy ze strany policie a samosprávy byly marné. Docházelo k jednotlivým útokům směrem k policii.

Vzhledem k tomu stovky těžkooděnců pod jednotným velením zasáhly. V době zásahu již nelegální párty byla za použití všemožných donucovacích prostředků a neustálých výzev ukončena. Vyznavači hudby se odebrali do svých domovů. V tu dobu ojedinělý zásah policie zvedl vlnu emocí a byl mediálním tématem na dlouhou dobu. Část veřejnosti jej kritizovala, část naopak podporovala.

Zkušenosti z tohoto zásahu posunuly myšlenku vytvoření antikonfliktních týmů rychle vpřed a rok poté, tedy rok 2006 se datuje jako vznik těchto specifických skupin policistů. Tyto přispívají k řešení podobných situací bez použití násilí a jejich největší zbraní je komunikace.

V týmech, které jsou na každém krajském ředitelství, je celkem 220 speciálně vyškolených policistů. Jejich působení v antikonfliktním týmu není jejich hlavní pracovní náplní. Jde o jejich vedlejší aktivitu a v této funkci policisty, který se snaží předcházet agresi ze strany různých skupin osob, můžete potkat policistu z obvodního oddělení, kriminalistu, dopraváka, ale také policejního psychologa, bojaře či mluvčího.

Srozumitelná komunikace podaná lidskou a uvolněnou formou o významu aktuálního opatření, vysvětlování nutných zákonných postupů nebo prolomení negativních skupinových procesů je právě to, na čem stojí náplň komunikace a úspěšné výsledky činnosti členů týmu. Vhodně zvolená komunikace již mnohokrát zabránila vzniku agresivního chování, vzniku lavinového chování a odstartování davové násilné reakce nebo třeba zajistila koordinovaný přesun velkého počtu osob centry měst v trase, která vyhovovala všem stranám. Nejčastěji „akáti“ působí na bezpečnostních opatřeních například při sportovních utkáních, setkání sympatizantů extrémistických hnutí nebo demonstracích s různorodými tématy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…