Povodí Labe: Dokončení rekonstrukce koryta Úpy v Mladých Bukách

18.05.2021 18:47

V listopadu roku 2020 byla ukončena rekonstrukce havarijního úseku koryta Úpy v intravilánu městyse Mladé Buky v horním Podkrkonoší.

Povodí Labe: Dokončení rekonstrukce koryta Úpy v Mladých Bukách
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Předmětem rekonstrukce, která probíhala od září 2019, byl úsek dlouhý 136 m v ř. km 56,850 – 56,986, bezprostředně navazující na jez o spádu 6,8 m. Zhotovitelem prací byla firma NOWASTAV akciová společnost.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Podnětem pro rekonstrukci koryta byla značná degradace kamenných zdí vlivem silného proudění povrchové vody s vyšší četností stoupání její hladiny a havarijní situace – zřícení nezabezpečeného levého břehu (vč. porostu dřevin), ke kterému došlo v měsíci květnu 2017 po průchodu zvýšených vod. Na pravém břehu se jednalo o zeď výšky 2 m vystavenou v letech 1925 – 1926 nákladem Zemské komise pro úpravu řek, na levém břehu zeď výšky 5 m vybudovanou v roce 1960 v rámci odstranění povodňových škod, investorem byla Krajská správa vodních toků v Hradci Králové.

Účelem stavby byla stabilizace opevnění a nivelety dna koryta a tím zabránění dalšímu sesouvání břehů a ohrožování přilehlých nemovitostí. Na levém břehu byla provedena železobetonová tížná zeď s kamenným obkladem o délce 74,20 m se zavazovacím křídlem dl. 7,00 m, šířka koruny činí 0,80 m, šířka základu je 2,70 m. Na pravém břehu byla provedena železobetonová tížná zeď s kamenným obkladem o délce 91,20 m, výšky opěrné zdi 4,0 m se šířkou koruny 0,90 m. Součástí úpravy byla stabilizace stávající levobřežní zdi spočívající ve vybudování předpaty délky 41,90 m s výškou 1,50 m, kotvená do skalního podloží. Stabilizace podélného profilu Úpy k zamezení dalšího zahlubování spočívala ve vybudování pěti příčných prahů. Šířka prahů je 1,0 m, výška
1,50 - 2,00 m, vrchy prahů jsou v úrovni nivelety dna. V rámci zemních prací byla v upravovaném úseku zmírněna niveleta dna koryta kamenitým materiálem vytěženým a vytříděným při zakládání staveb. Před samotným zahájením prací došlo v místě stavby k pokácení 27 stromů.

Při výkopových pracích došlo na levém břehu v hloubce cca 1 – 2 m pod povrchem k obnažení původního přivaděče k již neexistující textilce. Dle sdělení místních starousedlíků náhon začínal u dnešního betonového vzdouvacího objektu (v minulosti dřevěný), jež dosahoval délky cca 0,5 km.

Za provedené práce státní podnik Povodí Labe zaplatil 21,950 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…