Pozor na krátkodobé půjčky. Můžete se dostat do dluhové pasti

08.03.2018 15:32

Krátkodobé půjčky poskytují bankovní i nebankovní společnosti. Jde o formu úvěru, která vám přinese menší množství finančních prostředků se splatností na krátkou dobu.

Pozor na krátkodobé půjčky. Můžete se dostat do dluhové pasti
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Obvykle to bývá v řádu několik dnů až týdnů. Pokud si půjčíte například částku do 5.000 Kč, musíte ji vrátit do jednoho měsíce.

Na první pohled vypadají tyto úvěrové produkty velice zajímavě. Pokud zrovna nevycházíte v daném měsíci s penězi a máte našponovaný rodinný rozpočet nebo se objevily nečekané platby, stačí využít krátkodobou půjčku. Jenže i ty nesou jistá rizika.

Nevyrážejte klín klínem…

Název tohoto podtitulku je celkem výstižný. Krátkodobé půjčky by měly sloužit primárně k vyřešení dané finanční situace. Teprve až celou sumu v požadovaném termínu splatíte, přemýšlejte, zda v případě potřeby využijete tuto možnost znovu.

Rozhodně se vyvarujte scénářům, kdy pro uhrazení jednoho finančního závazku upotřebíte další. Tímto způsobem můžete spustit doslova nezastavitelný vlak, na jehož konci jsou obvykle velké dluhy a v nejhorším případě až exekuce.

Krátkodobá půjčka je velice praktickým nástrojem. Při jejím nesprávném použití však může představovat nežádoucí hrozbu.

Vybírejte jen z prověřených poskytovatelů

Jestliže chcete být při užívání krátkodobých úvěrů co nejobezřetnější, držte se nejenom výše uvedeného pravidla, ale pozor si dejte také při volbě té správné společnosti. Malá půjčka vám má být pomocnou rukou, nikoliv nástrojem k finanční sebedestrukci. Proto se zaměřujte jen na prověřené úvěrové produkty, se kterými se pojí několik základních vlastností.

  • Přehledné smluvní podmínky
  • Nižší úrokové sazby
  • Možnost odkladu splátek v okamžiku, kdy nezvládáte splácet své dluhy

Dluhové pasti jsou dnes poměrně žhavým tématem, takže buďte při využívání krátkodobých půjček co nejvíce obezřetní a v žádném případě k nim nepřistupujte jako k nástroji pro vymanění se z dluhové pasti. Takový model povětšinou nefunguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…