Přes tisíc lidí dorazilo do sněmovny

30.10.2015 9:32

Reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře sněmovních výborů si do sídla Poslanecké sněmovny přišlo ve středu 28. října v rámci tradičního Dne otevřených dveří prohlédnout zhruba 1200 lidí. Zástup návštěvníků čekajících na prohlídku s odborným výkladem vytvořil frontu od vchodu do paláců na Malostranském náměstí až do podloubí v Tomášské ulici.

Přes tisíc lidí dorazilo do sněmovny

První skupiny provedl jednacím sálem osobně předseda Sněmovny Jan Hamáček. Součástí prohlídky objektu, který je historicky spojen se vznikem československého státu, byla letos i expozice z materiálů parlamentního archivu k zahájení činnosti Prozatímního Národního shromáždění. Přesně před 70 lety, 28. října 1945, byl totiž po protektorátních letech nesvobody obnoven československý parlament. První dvě schůze Prozatímního Národního shromáždění se uskutečnily v neděli 28. října 1945 v Rudolfinu.

Paláce ve Sněmovní ulici jsou jinak historicky spojeny především se samotným vznikem československého státu, protože 28.  října 1918 zde zástupci Národního výboru ve složení Antonín Švehla, Alois Rašín, František Soukup a Jiří Stříbrný předali členům rakousko-uherské Zemské správní komise oznámení, že  „Národní výbor přejímá od dnešního dne budovu zemského sněmu se zasedací síní sněmovní“.  Ve čtvrtek 14. listopadu 1918 byl pak Thunovský palác svědkem první schůze Revolučního Národního shromáždění. Na ní Karel Kramář, který v úvodu schůzi řídil z titulu předsedy Národního výboru, prohlásil, že dynastie habsbursko-lotrinská ztratila práva na český trůn a nový stát je republikou. Aklamací byl prezidentem zvolen Tomáš Garrigue Masaryk, který byl v té době ještě v zahraničí.

Den otevřených dveří (29.10.2015)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …