Rosatom: Dokument, upozorňující na změny klimatu, měl premiéru v Ankaře

26.11.2018 20:01

Premiéra nového dokumentu Wild Edens: Turkey, druhého dílu dokumentárního seriálu věnovaného problémům přinášeným klimatickými změnami, proběhla v turecké Ankaře. Snímek se zaměřuje na unikátní faunu a flóru Turecka například na Kavkazu, v oblasti Středozemního moře a v mokřadech v provincii Kars. Dokument přináší Rosatom a od prosince bude vysílán na televizní stanici National Geographic.

Rosatom: Dokument, upozorňující na změny klimatu, měl premiéru v Ankaře
Foto: red
Popisek: Rosatom

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom patří mezi přední světové producenty bezpečné a čisté energie a je hluboce znepokojena hrozbami spojenými s globální změnou klimatu.

„V první řadě chceme upoutat pozornost mezinárodní společnosti na to, jak bohatá je krása přírody. Za druhé chceme připomenout, že může padnout za oběť ničivým důsledkům lidské činnosti. Náš film ukazuje křehkost ekosystému a důležitost zapojení každého z nás do záchrany naší planety,“ řekl Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu, během premiéry dokumentu.

Účastníkům premiéry vzkázala Freida Pinto, ambasadorka projektu, formou videa: „Věřím, že tento projekt je velmi důležitý z celé řady důvodů. Je důležitý, protože nám všem ukazuje krásu světa přírody, která byla po mnoho let skryta před lidskými zraky. A je také důležitý, protože upozorňuje na rizika, kterým budeme čelit, když nebudeme klimatickým změnám přikládat dostatečnou pozornost.“

Andrew Zikking, producent dokumentárního seriálu ze společnosti Off the Fence, uvedl: „Ač je náš film součástí kampaně Wild Edens upozorňující na změny klimatu, není jeho cílem jen natočit likvidaci habitatů některých živočišných druhů a ničení životního prostředí. Chtěli jsme zachytit a ukázat krásu ohromující a pestré divoké přírody Turecka a zároveň poukázat na skutečný kontext a na to, co může být ztraceno. Chtěli jsme pomocí několika nejohroženějších druhů představit příběh těchto křehkých ekosystémů. A to zblízka a během důležitých okamžiků jejich životního cyklu. Během páření, lovu nebo snahy o přežití.“

Film byl natáčen tři měsíce společností Off the Fence a bude vysílán společností National Geographic v několika zemí Evropy a Afriky.

Projekt Wild Edens, iniciovaný ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom, se formou cyklu celovečerních dokumentů natáčených National Geographic a vysílaných na jeho televizní stanici zaměřuje na odlehlé a chráněné oblasti, jejichž ekosystémy jsou obzvláště citlivé na důsledky změny klimatu. Hlavním cílem projektu je upoutat mezinárodní pozornost na změnu klimatu a nutnost celosvětového přechodu k čisté a nízko-uhlíkové energetice. Projekt vyvrcholí odvysíláním dokumentů o divokých lokalitách se živočichy a rostlinami ohroženými změnou klimatu. Místa natáčení byla vybrána tak, aby ukázala neobyčejnou krásu přírody a zároveň zdůraznila, že jejich obyvatelé, ať už jde o vzácné druhy zvířat, ptáků, rostlin nebo stromů, čelí hrozbě vyhynutí.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom patří mezi leadery v produkci bezpečné a čisté energie a drží se principů sociální odpovědnosti a nezbytnosti zachovat přírodní zdroje. Spojuje více než 350 podniků a výzkumných ústavů jaderného průmyslu. Díky svým více než 70letým zkušenostem v tomto odvětví nabízí na světovém trhu integrovanou nabídku, která sahá od obohacování uranu až po výstavbu jaderných elektráren. Klade důraz na zlepšování kvality produkce, zavádění inovativních technologií a ochranu životního prostředí. Rosatom aktivně realizuje projekty v oblasti aplikované vědy a inovací a každoročně investuje zhruba 4,5 % svých zisků do výzkumných projektů. Ruské jaderné technologie byly použity při výstavbě 120 jaderných reaktorů po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…