SPELOS: Vláda chce zoufale lepit díry v rozpočtu, které si však sama způsobila

28.05.2019 18:20

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS musí reagovat na aktuální návrh vlády. Ten spočívá v dalším navýšení daně z hazardu a nově dokonce ve zdanění výher nad sto tisíc korun, a to patnácti procenty.

SPELOS: Vláda chce zoufale lepit díry v rozpočtu, které si však sama způsobila
Foto: archiv
Popisek: Petr Mikoška, člen představenstva sdružení SPELOS

To, co současná vláda předvádí, skutečně nemá v celém světě obdoby. Na jedné straně populisticky rozdává peníze, aby nalákala voliče, na druhé straně neví, čím díry, které sama způsobila, zaplnit. A tak přišla s precedentem, který povede k likvidaci legálních firem, působících v loterním byznyse a dosud nevídanému rozmachu černého hazardu.

Zdanění výher je systémový nesmysl – vysoké zdanění loterních společností je zde přece i proto, aby hráči daně platit nemuseli. Již dnes jsou loterní společnosti odvodově zatíženy daleko více než jakékoliv jiné odvětví podnikání. Jedná se o hazardní daň, daň z příjmů, nemožnost odpočtu DPH a podobně. Jedná se tedy o vůbec nejvíce zdaněné odvětví u nás.

Vláda již dříve stálými restrikcemi a změnami, které jsou nedomyšlené a šité horkou jehlou, docílila toho, že do naší země doslova pozvala mafie a otevřela brány černému hazardu, zatímco řada legálních podnikatelů ukončila svou činnost nebo byla přinucena výrazně omezit své aktivity. To se projevilo také v mnohamiliardovém propadu ve státním rozpočtu. Proto teď ministerstvo financí chce tuto díru zalepit stůj co stůj a ANO vládu nenapadlo nic lepšího, než chtít tahat peníze teď už nejen z firem samotných, ale také z jejich klientů – výherců. Právě ty chce nově zatížit zdaněním výher.

Jaká přijde další daň v tomto segmentu? Za sezení na židli? Nebo za dýchání vzduchu v provozovnách? Snaha vybrat co nejvíce peněz bude mít jediný efekt. Ministerstvo financí docílí ještě většího rozvoje černé zóny a enormního navýšení počtu černých heren, které se budou daleko lépe maskovat před odhalením Celní správou či policií. Lidé hrát nepřestanou a tam, kde je poptávka, bude vždy i nabídka.

Už teď se nedaří státnímu aparátu likvidovat většinu těchto provozoven. Státu tím utíkají stovky milionů na daních každý měsíc. Přesto dál pokračuje v neuvážených a zcela absurdních krocích, které tuto situaci ještě zhorší.

Pokud chce stát k hazardu přistupovat takto, ať tento druh byznysu zakáže zcela! Vždyť neustále dochází ke státním regulacím a zásahům. Každým rokem vstupují v platnost nová pravidla, nebo alespoň návrhy na změny. V takto nestabilním prostředí není možné podnikat. Jakékoliv plánování či investice jsou nemožné.

Pokud chce stát skutečně zrušit tento druh podnikání, neměl by se zbaběle schovávat za líbivá slova, ale měl by umět otevřeně sdělit svůj záměr a dotáhnout ho do konce. Nejlépe však udělá, když hazard začne provozovat sám. V obou případech velice rychle zjistí, co svou neadekvátní a nesmyslnou regulací způsobil.

Zvyšování daní, případně zavádění daní nových (a to v jakékoliv oblasti) rozhodně není správným krokem. Jak jsme uvedli již dříve, stát jednoduše zjistil, že přehnal regulaci loterií a v rozpočtu přišel o několik miliard korun, takže mu teď tyto peníze chybí. Proto by však spíše než likvidační, případně další zdanění, měla přijít úprava zákona o hazardu.

Petr Mikoška,
člen představenstva SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…