Sdružení českých spotřebitelů před Velikonocemi hodnotilo vejce

31.03.2015 13:14

Sdružení českých spotřebitelů se dlouhodobě snaží podporovat kvalitu potravin na českém trhu, například tím, že se snaží přispívat k lepší orientaci spotřebitele v různých komoditách. S Velikonoci je vázána řada tradičních potravin. Vejce jsou zřejmě nejtypičtější.

Sdružení českých spotřebitelů před Velikonocemi hodnotilo vejce
Foto: red
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů

Připomínáme proto jednu z mnoha publikací vydaných Sdružením českých spotřebitelů ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny. Tiskovina vydaná v edici „Jak na kvalitu?“ se nazývá zcela prostě „Vejce“ a podrobně, ale srozumitelně spotřebiteli podává, jak se vyznat ve značení vajec. Co značí razítko na skořápce, co nám řeknou údaje na obalech, jak poznat čerstvost vajec, jak je skladovat a řadu dalších důležitých informací o této komoditě.

Brožura je dostupná jak v tištěné podobě (je možné si ji objednat na adrese Sdružení českých spotřebitelů) nebo je v elektronické podobě volně dostupná na stránkách sdružení.

S příchodem jara se nyní otevírají farmářské trhy, stále více populární je nakupování různých produktů přímo od chovatele či pěstitele. I tyto prodeje mají své přísné podmínky pro maximální zachování zdravotní nezávadnosti a samozřejmě se týkají i prodeje vajec.

Dle aktuální informace Státní veterinární správy jsou stanoveny podmínky zdravotní nezávadnosti a počtu vajec, které chovatel prodává přímo ve svém hospodářství, na trzích nebo do místního maloobchodu. Změna oproti dřívější legislativě letos v březnu nastala u počtu vajec, které chovatel může prodat do místního maloobchodu (který je opět prodá přímo konečnému spotřebiteli). Zde se počet takto prodaných vajec navýšil ze 60 na 600 během jednoho týdne.

Vejce mohou být konečnému spotřebiteli prodaná nejpozději 21 dnů po snášce; při běžném nákupu má tedy kupující jistotu, že mu vejce doma vydrží nejméně 7 dní (doba spotřeby vejce je 28 dní od snesení), musí být po celou dobu uložena při nekolísavé teplotě 5 – 18° C. Výše uvedené opatření navýšeného limitu odprodeje vajec od pěstitele do místního maloobchodu cestu ke konečnému spotřebiteli zkracuje.

Označování vajec jako „domácí“ (apod.) je nepřípustné a bylo by posouzeno jako nekalá klamavá praktika.

Vařená a barvená vejce jsou výrobkem živočišného původu. Výroba takových potravin podléhá schválení krajskou veterinární správou, proto nelze na trhu prodávat vejce doma uvařená a obarvená. Takovéto výrobky je rovněž nutné správně označit mj. jménem výrobce, jeho identifikační značkou, dobou spotřeby, skladovací teplotou a dalšími povinnými údaji.

Jsme přesvědčeni, že na našem trhu je obecně široká nabídka potravin od domácích producentů i z dovozu, a to vyššího i nižšího stupně kvality. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …