Sdružení českých spotřebitelů: Zahájili jsme průzkum k budoucnosti spotřeby textilních výrobků

04.10.2022 20:29 | Tisková zpráva

Textil je nezbytnou součástí každodenního života – je používán při výrobě oděvů, prádla a nábytku, zdravotnického a ochranného vybavení, budov i vozidel. Jeho velká nadspotřeba má ale značně negativní dopad na životní prostředí, který neustále roste, a proto je třeba přijmout naléhavá opatření.

Sdružení českých spotřebitelů: Zahájili jsme průzkum k budoucnosti spotřeby textilních výrobků
Foto: konzument.cz
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů - logo

Spotřeba textilních výrobků v EU je přitom z hlediska vlivu na životní prostředí a změnu klimatu v průměru čtvrtá nejvyšší (hned po potravinách, bydlení a mobilitě). A jedná se rovněž o třetí nejvyšší oblast, pokud jde o spotřebu vody a využívání půdy, a pátou nejvyšší co do využívání primárních surovin a vypouštění emisí skleníkových plynů. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Soubor opatření, jak tomu čelit a jak vytvořit ekologičtější a konkurenceschopnější odvětví textilního průmyslu, pak představila i Evropská komise dne 22. března 2022 ve Strategii EU pro udržitelné a oběhové textilní výrobky (viz zde), která navazuje i na nový akční plán EU pro oběhové hospodářství a která má do praxe zavést řadu novinek, které se bezprostředně dotknou i spotřebitele.

S laskavou podporou Rady kvality ČR a za odborné spolupráce se spolkem SOTEX GINETEX CZ, z.s. jsme se proto rozhodli, že se na pohled a názory českých spotřebitelů na tyto nové trendy blíže zeptáme, abychom je byli při naplňování strategie EU schopni nejen reflektovat, ale abychom je v první řadě i lépe pochopili.

A dnes tento průzkum, který potrvá až do stedy 12. října 2022, mezi spotřebiteli zahajujeme a všechny, komu není budoucnost spotřeby textilních výrobků lhostejná, vyzýváme, aby se do něj zapojili a aby se s námi o své zkušenosti a názory podělili.

Jednoduchý dotazník, jehož vyplnění respondentům nezabere víc než 10 min., je k dispozici na webových stránkách ZDE

Výsledky průzkumu pak uveřejníme nejpozději na konci října 2022 a děkujeme vám, že nás v našem úsilí podporujete!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…