Turistický spolek Lipenska: Podnikatelka z Lipenska provozuje penzion a připravuje lyžařské tratě

13.02.2022 15:06 | Tisková zpráva

Výborné sněhové podmínky jsou tradičně na Pasečné u Svatého Tomáše na Lipensku. Právě tady začala letos podnikat Kamila Sušanková se svým partnerem Tomášem. Koupili si zde penzion Dobík a již více než měsíc tu v okolí strojově upravují běžecké stopy, svým okruhem se napojili na sousední areál.

Turistický spolek Lipenska: Podnikatelka z Lipenska provozuje penzion a připravuje lyžařské tratě
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

„Přestože paní zima není tak štědrá jako vloni, díky nadmořské výšce máme již více než měsíc denně strojově upravené desítky kilometrů stop u nás i v sousedním Rakousku,“ uvádí Kamila Sušanková.

Hnacím motorem je pro ně touha dělat nové věci související se zkušenostmi s podnikáním a objevováním světa a v neposlední řadě nároky, které sami při cestování a poznávání mají. „Láska k přírodě a sportu nám v tomto projektu ukazuje cestu a stanuvuje dáváme do toho srdce, protože to tu máme moc rádi a i nadále sem sami chceme jezdi,“ dodává.

Momentálně tu spravují 26 kilometrů tras na české straně hranic, na které plynule navazuje dalších 25 kilometrů na straně rakouské, o které se starají partneři z rakouského Sankt Stefan-Afiesl. Nový běžkařský areál přitáhl okamžitě pozornost veřejnosti, zdejší návštěvníci jsou spokojeni především s tím, že mají možnost běžkovat v neokoukaném prostředí bez návalu turistů.

Meteorologové a odborníci, kteří podle ní sledují závislost nadmořské výšky na teplotě a množství sněhu se shodují, že klíčová hranice, kde se zimní klima tzv. láme je výška  800 m n. m. „Nástupní stanice na Pasečné je ve výšce 827 metrů nad mořem a oběma hlavními směry, tj. na Svatý Tomáš a do Rakouska vystoupáte výš do poloh až 1010 m. Důležitou roli hraje i poloha areálu nad Lipenskou přehradou, kde se díky příhraničním šumavským hvozdům a horskému masivu srážky zarazí, přesněji řečeno v zimě „vysněží“ a po zbytek roku vyprší. Právě proto nabízí běžky Pasečná nejlepší sněhové podmínky na Lipensku,“ shrnuje.
 
Na Lipensku podnikají teprve první rok, ale díky entuziasmu a pomoci místní samosprávy, podnikatelů i Turistického spolku Lipenska se podařilo vše extrémně rychle naplánovat a připravit tak, aby běžkování na Pasečné odstartovali již letošní sezónu.
 
„Příroda nám přeje a také máme kolem sebe výborné kolegy, a sousedy, se kterými spolupracujeme a kteří napomáhají tomu, aby se veřejnost o novém areálu dozvěděla z médií, aby byly tratě i parkoviště upravené a výletní cíle měly na všech trasách připravené zázemí s občerstvením,“ uvádí Kamila Sušanková. S partnerem tvoří produktivní pár a odpočinek vnímají aktivně, často tráví volný čas sportem, v zimě volí běžky, v létě cyklistiku a turistiku. Projekt rozjeli takřka ze dne na den a v rekordním čase se podařilo na konci podzimu po domluvě s vlastníky pozemků a CHKO Šumava vytrasovat a vytyčit tratě, které nyní svépomocí ve spolupráci s rakouskými partnery udržují.
 
„Před sebou  máme stále většinu zimní sezóny a na to se společně s provozováním a vylepšováním penzionu zaměřujeme. V mezidobí připravujeme právní rámec pro vznik sdružení, které by aktivity v okolí Pasečné zastřešilo. Naším cílem je bývalý vojenský prostor a vybydlené sudetské příhraničí nedaleko Vítkova Hrádku u rakouských hranic představit širšímu okolí, ať už na běžkách, na kole či pěšky. Vše se snažíme dělat s ohledem na přírodu, s respektem k tichu a kráse okolní krajiny, abychom ji zachovali tak, jak jsme ji tu sami poznali,“ uvádí Sušanková.
 
Zájem o běžky Pasečná se automaticky odrazil i v návštěvnosti restaurace a počtu rezervací v penzionu Dobík. Bydlet v klidu na samotě a mít možnost vyjet z pokoje přímo do běžkařské stopy je sen každého milovníka přírody a zimních sportů. „Pro nelyžaře máme možnost půjčit si sněžnice a poznávat okolní krajinu při chůzi ve sněhu, děti mohou mezitím bobovat na pekáčích hned u bistra Pasečná v areálu penzionu,“ dodává.
 
Objekt bývalé pohraniční roty Pasečná, dnes penzionu Dobík objevila se svým partnerem Tomášem před osmi lety, když hledali klidné nekomerční místo kousek od Lipna. „Každé léto a podzim jsme se sem následně vydávali poznávat a doslova objevovat krásy okolní krajiny. Její ráz, syrovost šumavského příhraničí v kombinaci s malebností horního Rakouska a infrastruktury Lipenska  jsou návykové,“  A protože oba zjistili, že to platí nejen u nich samotných na konci léta penzion Dobík neplánovaně koupili.

Kamila Sušanková i její partner jsou oba vystudovaní ekonomové. On je celoživotní podnikatel a investor tělem i duší, ona se více profiluje v oblasti strategického marketingu a komunikace. „Naše zkušenosti z oblasti cestovního ruchu a pohostinství jsou nulové. Velkou oporou je nám kolega a kamarád Tomáš Martykán, který má v oboru pohostinství a služeb dlouholeté zkušenosti a projekt provozně a manažersky zaštítil,“ popisuje s tím, že Martykán 12 let pracoval převážně v Lipně nad Vltavou pro resort Amenity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ bude v Ústeckém kraji investovat 100 mld. Kč do modernizace teplárenství

7:44 ČEZ bude v Ústeckém kraji investovat 100 mld. Kč do modernizace teplárenství

ČEZ představuje investiční plán pro Ústecký kraj. Do transformace a rozvoje energetiky v kraji dá do…