ÚZSVM převedl Státnímu pozemkovému úřadu pozemky na Novojičínsku

20.03.2018 14:46

Zaměstnanci ÚZSVM v Novém Jičíně převedli Státnímu pozemkovému úřadu za poslední období celkem 9 pozemků, resp. jejich podílů, v 6 katastrálních územích okresu Nový Jičín o celkové výměře cca 3,3 hektaru v celkové účetní hodnotě bezmála 300 tisíc Kč. Jednalo se o ornou půdu, trvalý travní porost a zahradu. Státní pozemkový úřad využije pozemky pro vytvoření rezervy státní půdy a pro pozemkové úpravy.

ÚZSVM převedl Státnímu pozemkovému úřadu pozemky na Novojičínsku
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Původní pozemek v k.ú. Bravantice byl ve vlastnictví Matice Opavské v Opavě, od které jej stát v roce 1949 vykoupil. Protože pozemek nebyl dále přidělen, přešel do správy Okresního národního výboru Nový Jičín a následně Okresního úřadu Nový Jičín.

Pozemek v k.ú. Odry nabyl stát na základě vzdání se přídělu fyzickou osobou v roce 1954 a pozemek v k.ú. Bartošovice na základě Smlouvy o bezplatném předání majetku z roku 1977. Pozemky byly převedeny do správy příslušných městských národních výborů, které pozemky odevzdaly do trvalého užívání. K pozemkům nabyl právo Okresní úřad Nový Jičín.

Pozemek v k.ú. Štramberk byl ve vlastnictví fyzické osoby, která zemřela v roce 1978. Spoluvlastnický poloviční podíl na čtyřech pozemcích v k.ú. Pustějov a na jednom pozemku v k.ú. Bílov byl ve vlastnictví fyzické osoby, která zemřela v roce 1987. Na základě dodatečných projednání dědictví v roce 2016 připadl tento majetek do vlastnictví České republiky a do příslušnosti hospodaření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zajímavostí je umístění pietního místa na pozemku v k.ú. Odry, které je vedeno v Centrální evidenci válečných hrobů Ministerstva obrany. Jedná se o kříž z bílého hlazeného kamene. V horní třetině se nachází kříž s korpusem a dolní dvě třetiny zabírá masivní postament sloužící jako pamětní deska s vyrytými jmény devíti občanů padlých v období 1. světové války. Pamětní deska je završena profilovým štítem, v jehož poli se nachází plastický symbol vojenské helmy na zkřížených dubových ratolestech. Pietní místo v podobě kříže bylo vztyčeno v roce 1922.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…