Univerzita Hradec Králové: Fakulta informatiky a managementu nabízí kurz češtiny pro ukrajinské uprchlíky

18.05.2022 7:34 | Tisková zpráva

Fakulta informatiky a managementu UHK (FIM UHK) ve spolupráci s Integračním centrem pro cizince v Hradci Králové otevřela kurz českého jazyka. Dalších pět kurzů bude otevřeno v průběhu května až srpna 2022.

Univerzita Hradec Králové: Fakulta informatiky a managementu nabízí kurz češtiny pro ukrajinské uprchlíky
Foto: UHK
Popisek: Univerzita Hradec Králové

Možnost účasti na výuce byla nabídnuta 27 uchazečům ve věku 16 - 58 let. Povětšinou se jednalo o jednotlivce nebo o matky se staršími dětmi. 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47752 lidí
Do kurzu se nakonec reálně zapsalo 12 zájemců ve věku 9 – 51 let, z toho devět žen a tři muži. V pondělí 2. května 2022 odstartovala na FIM UHK první dvouhodina kurzu. Výuka bude probíhat každé pondělí a úterý odpoledne a celkem se bude jednat o 20 vyučovacích hodin.

Kurzem, který vznikl ve spolupráci FIM UHK a společnosti FG Forrest, provádí lektorka docentka Miloslava Černá z Katedry aplikované lingvistiky FIM UHK a pro účastníky je zdarma. Absolventi kurzu obdrží osvědčení.

Současně s tímto kurzem se bude od 16. května 2022 na FIM UHK otevírat další kurz češtiny pro cizince migrující z Ukrajiny, který vzniká za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Plánováno je celkem 5 kurzů po 80 vyučovacích hodinách, jejichž realizace bude probíhat v období květen až srpen 2022. Do projektu kurzů českého jazyka, který je určen pro mladistvé ve věku 14 – 18 let, se zapojí také Pedagogická fakulta UHK. 

„Cílem projektu je umožnit dětem migrujících z Ukrajiny osvojit si a zdokonalit si základy češtiny a překonat jazykovou bariéru, díky čemuž se budou moci lépe začlenit do české společnosti, pokračovat ve vzdělávání na středních školách, přihlásit se ke studiu na českých vysokých školách nebo se v budoucnu úspěšně uplatnit na trhu práce. Jedná se o intenzivní kurz, který upřednostňuje funkční jazyk a nepředpokládá předchozí znalost češtiny,“ upřesňuje Helena Holubičková, vedoucí Institutu dalšího vzdělávání na FIM UHK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…