Hradec Králové: Do hradeckých základních škol se hlásí 1066 prvňáčků

12.05.2022 6:32 | Tisková zpráva

Začátkem dubna probíhaly v hradeckých základních školách zápisy do prvních tříd, do kterých se v příštím školním roce hlásí 1066 dětí. O odklad požádalo 171 z nich.

Hradec Králové: Do hradeckých základních škol se hlásí 1066 prvňáčků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Do lavic by tak první den v září mohlo usednout o něco méně prvňáčků než v předchozích letech. Letos navíc noví žáci usednou do lavic poprvé se svými ukrajinskými spolužáky, jejich zápis do prvních tříd bude probíhat 10. června. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Přesné číslo, kolik dětí skutečně do první třídy nastoupí, však bude město znát až na konci září, změny mohou nastat ještě dodatečnými odklady nebo stěhováním. „Obvykle to číslo klesne. Letos se nám navíc přihlásilo o osmdesát dětí méně než v loňském roce a o něco více dětí má zažádáno o odklad. Předpokládáme proto, že výsledné číslo bude někde pod devíti stovkami. Původně jsme počítali s tím, že otevřeme 39 prvních tříd, ale s ohledem na tato čísla se domnívám, že to bude nakonec o něco méně,“ informuje primátor města Alexandr Hrabálek. Vzhledem k tomuto číslu nemusela žádná základní škola zřizovaná městem losovat o přijetí žáků. U přijetí do prvních tříd městských základních škol mají přednost děti, které patří do příslušného školského obvodu, pak děti, které mají v té konkrétní škole sourozence.

Hradecké městské školy chystají také zápisy ukrajinských dětí do prvních tříd. „Jedná se o ty děti, které jsou v předškolním věku a zde v České republice pro ně již platí povinná předškolní docházka. Pro nástup do školy je třeba, aby dorazili k zápisu. Starší školní děti ukrajinských válečných uprchlíků, kterých je zde více než dvě stovky, již k zápisu nemuseli, jednalo se de facto o přestup,“ vysvětluje vedoucí odboru školství Zbyněk Bárta.

Město Hradec Králové zřizuje na svém území celkem 17 základních škol. V probíhajícím školním roce je v městských školách 41 prvních tříd s 878 žáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…