Univerzita Karlova nově umožňuje válečným veteránům studium v rámci Univerzity třetího věku

08.06.2019 9:45

Univerzita Karlova je tradičním a dlouholetým centrem celoživotního vzdělávání, které poskytuje všech 17 fakult a některé její další součásti. V nabídce univerzity bylo v roce 2018 celkem 778 těchto programů.

Univerzita Karlova nově umožňuje válečným veteránům studium v rámci Univerzity třetího věku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Celoživotní vzdělávání na UK zahrnuje programy a možnosti pro všechny věkové skupiny – počínaje dětmi a středoškoláky v projektu Juniorské Univerzita Karlovy (JUK) až po seniory v programech Univerzity třetího věku (dále U3V). U3V v loňském roce nabízela 158 programů určených lidí v postproduktivním věku. Posláním Univerzity třetího věku na Univerzitě Karlově je přiblížit zájemcům univerzitní zdroje poznatků a vědomostí zaměřených na seniory a zároveň umožnit mezigenerační učení. Programy U3V, které mají široký tematický rozsah dle zaměření jednotlivých fakult, jsou uskutečňovány v různých variantách. Součástí výuky – vedle klasických přednášek a seminářů – může být např. vzdělávací exkurze (př. Husitské teologické fakultě), exkurzní praxe (na Pedagogické fakultě) či praktická cvičení (na Filozofické fakultě). Specifickou a velice oblíbenou fakultou je také Fakulta tělesné výchovy a sportu, která nabízí v rámci programů U3V netradiční výlety v podobě cyklo-turistiky nebo cvičení ve vodě.

Od 1. června 2019 Univerzita Karlova nově umožňuje přihlášení do kurzů U3V všem válečným veteránům, kteří bojovali za naši svobodu. Univerzita provedla novelizaci a změnu Opatření rektora 39/2017, do tohoto opatření bylo doplněno přijímání válečných veteránů do programů U3V dle definice zákona č. 170/2002. Do této doby mohli být zpravidla přijímáni do programů U3V "pouze" zájemci, kteří dosáhli důchodového věku a měli maturitu.

O U3V UK

Úspěšným absolventům programu U3V vydává každoročně univerzita osvědčení o absolvování, které je předáváno na společném slavnostním zakončení ve Velké aule Karolina. V roce 2018 se slavnostního zakončení zúčastnilo přes 1 800 absolventů.

Absolvováním univerzity třetího věku není možné získat odbornou kvalifikaci. Odbornou kvalifikaci lze získat řádným studiem na Univerzitě Karlově v akreditovaném studijním programu na vybrané fakultě UK. Doplnit si kvalifikaci je možné v rámci celoživotního vzdělávání v programech zaměřených na výkon povolání.

O Univerzitě Karlově

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 4 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4000 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje přes 48 000 studentů, kteří jsou zapsáni do 300 akreditovaných studijních programů s téměř 600 studijními obory. Univerzitu Karlovu ročně absolvuje zhruba 8000 studentů. Řadí se mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Mezi veřejnými vysokými školami vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…