Ústavní soud k likvidaci zajištěného konopí

30.03.2023 21:42 | Tisková zpráva

IV. senát Ústavního soudu (soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk) zrušil usnesení Okresního soudu v Příbrami ze dne 10. 5. 2022 č. j. 2 Nt 2302/2022-14 a usnesení státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Příbrami ze dne 8. 4. 2022 č. j. 3 ZN 25/2021-62, protože jimi byla porušena práva stěžovatele na soudní ochranu podle čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a na ochranu vlastnictví podle čl. 11 odst. 1 Listiny. Ve zbytku (vůči druhému stěžovateli) stížnost odmítl pro předčasnost.

Ústavní soud k likvidaci zajištěného konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Vůči stěžovateli a další osobě, jako podezřelým, bylo vedeno trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku (dle § 285 odst. 1 trestního zákoníku). V rámci domovních prohlídek nemovitostí užívaných podezřelými byly jako stopy zajištěny rostlinné materiály – konopí. Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Příbrami rozhodla usnesením podle § 81b odst. 1 trestního řádu o zničení věcí (konopí). Proti usnesení státní zástupkyně podal stěžovatel stížnost. Okresní soud v Příbrami stížnost jako nedůvodnou zamítl. Dospěl k závěru, že rozhodnutí státní zástupkyně je zcela bez závad. Ztotožnil se přitom s jejím závěrem, že s ohledem na možnou kontaminaci plísněmi představuje zajištěné konopí velké riziko pro zdraví lidí. Navíc jde o psychotropní a omamnou látku včetně obalů, která již není potřeba k provedení důkazu, protože již byla odborné zkoumána.

Stěžovatel v ústavní stížnosti namítal, že napadená rozhodnutí byla založena na chybných závěrech, že zajištěné konopí ohrožuje bezpečnost lidí výskytem plísní, které mohou vyvolat alergické reakce (v nejhorším případě i rakovinné onemocnění), a že zajištěné konopí je psychotropní a omamnou látkou včetně obalů.

Ústavní soud stížnosti stěžovatele vyhověl a napadená rozhodnutí zrušil. V projednávaném případě totiž nebyly splněny předpoklady pro rozhodnutí o zničení věcí podle § 81b trestního řádu. Podle uvedeného ustanovení, zjednodušeně řečeno, byla-li odňata určitá věc, která ohrožuje bezpečnost lidí nebo majetku, byl  z ní odebrán přiměřený vzorek a pokud věc již není třeba uchovávat k provedení důkazu, lze již v průběhu trestního řízení rozhodnout o jejím zničení.

Orgány činné v trestním řízení (dále „OČTŘ“) v projednávané věci rozhodly v přípravném řízení o zničení věci, která však není v zákoně výslovně uvedena (není uvedena v demonstrativním výčtu § 81b trestního řádu). Pokud za této situace nedojde na základě dokazování přímo a jednoznačně k prokázání, že věc sama o sobě představuje nebezpečí pro lidi nebo majetek, dojde podle Ústavního soudu k porušení práva na soudní ochranu podle čl. 36 odst. 1 Listiny. V napadených rozhodnutích byla nebezpečnost věcí podložena jen v obecné rovině tím, že jsou pravděpodobně napadeny plísněmi, aniž by se rozhodnutí konkrétně zabývalo reálným stavem prostor pěstírny. Podle Ústavního soudu tedy šlo ze strany státní zástupkyně o nepodložené tvrzení. Ze zajištěného konopí sice byl odebrán přiměřený vzorek, nebyl však odborně zkoumán za účelem posouzení, zda jde o zdraví a životu nebezpečnou věc.

Ke zničení věci by se dle Ústavního soudu mělo přistupovat zdrženlivě a uváženě. Zničení věci v průběhu trestního řízení totiž představuje zásah do vlastnického práva chráněného podle čl. 11 odst. 1 Listiny. Tento zásah musí OČTŘ poměřovat s cílem, kterého má být zničením dosaženo – opatření totiž představuje nejzazší možné řešení. Nadto slouží zničení věcí pouze k odbřemenění policie ve vztahu k nákladné úschově nebezpečných látek po dobu trestního řízení.

Ústavní soud považoval za významné, že v případě stěžovatele došlo k odložení trestní věci, protože nešlo o rostliny obsahující omamnou nebo psychotropní látku podle aktuální právní úpravy (od 1. 1. 2022 totiž byla zvýšena zákonná hranice účinné látky THC z 0,3 % na 1 %). V době vydání napadených rozhodnutí byla zabavená věc tzv. technickým konopím, s nímž lze zacházet bez povolení. Odůvodnění státní zástupkyně, že zajištěné konopí je psychotropní a omamnou látkou včetně obalů, proto je dán důvod k jeho zničení, tedy zjevně neobstojí a je projevem libovůle. Jelikož konopí bylo nenávratně zničeno a nelze rozhodnout o jeho vrácení či o jeho uložení do úschovy, zrušující nález Ústavního soudu vezmou OČTŘ pouze na vědomí.

Text nálezu Ústavního soudu sp. zn. IV. ÚS 1714/22 je dostupný ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…