Věková i genderová různost. Pavel obsazuje Ústavní soud

20.03.2023 13:10 | Ze sítí

Prezident Petr Pavel před svou další zahraniční cestou, tentokrát do Berlína, vystoupil na pravidelné tiskové konferenci. Popsal, kým hodlá obsadit ústavní soud. Největší důraz u kandidátů hodlá klást na jejich odbornost, ale neopomene prý ani věkovou a genderovou různorodost Ústavního soudu ČR. Důraz hodlá klást také na hodnotový žebříček kandidátů. Na tiskové konferenci popsal, co tím přesně myslí. Promluvil také o úmrtí českého dobrovolníka na Ukrajině a možné ukrajinské ofenzivě.

Věková i genderová různost. Pavel obsazuje Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Svou již tradiční tiskovou konferenci prezident Petr Pavel v pondělí před polednem věnoval procesu výběru ústavních soudců, které bude konzultovat se Senátem. Připomínal svůj předvolební slib k procesu výběru ústavních soudců. „Proto vás dnes seznámím s celou svou procedurou. V tomto týdnu bude obesláno celkem 23 institucí, které by měly předložit své kandidáty na soudce Ústavního soudu,“ uvedl Pavel před kamerami ČT s tím, že osloví Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud a řadu dalších institucí, jako je Unie státních zástupců, Unie podnikových právníků, právnické fakulty, a tak podobně.

„Pro hodnocení a doporučení jednotlivých kandidátů je připraven konzultační panel odborníků pod vedením profesora Jana Kysely,“ prozradil Pavel. Jedním dechem dodal, že vedle Kysely bude panelu účastna bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová, Ivana Janů, Anna Šabatová, Marek Antoš a Jiří Šesták.

S těmito odborníky prý Pavel jednotlivé možné kandidáty probere a poté se 30. března sejde s vedením Senátu a projedná kandidáty s předsedou a dalšími členy horní parlamentní komory.

Prezident v této souvislosti zdůraznil, že ústavní soud řeší i politické věci, stížnosti z politické scény, a proto považuje za důležité, aby soudci měli vhled do politiky.  

„Všimli jste si, že vzniká jistá hořkost nad tím, že se Ústavní soud ČR chová příliš aktivisticky a příliš politicky. Přirozeně že ano. Je třeba, aby soudci měli vhled do práva, ale také do politiky,“ pravil Pavel

Nejdůležitrějším kritériem při výběru soudců pro něj prý budou profesní zkušenosti, ale také to, aby soudci měli přehled o tom, co se v republice děje, aby věděli, co trápí různé regiony České republiky a v neposlední řadě bude brát ohled také na věkovou a genderovou různorodost složení soudců Ústavního soudu ČR.

„Kritériem, které se dá těžko měřit, ale při těch pohovorech na něj bude kladen také důraz, je určitá hodnotová orientace a určitý světonázor tak, aby v tom spektru ústavních soudců nebyli zastoupeni jen konzervativci, nebo jen liberálové, nebo jen zástupci levice, nebo pravice,“ vyvsvětloval dál prezident Pavel.

„Nevidím důvod se připojovat. Já jsem samostatná instituce a podle toho se budu chovat,“ řekl Pavel.

Až uzavře sérii zahraničních cest, dojde podle prezidenta i na setkání s vládou, ale také s opozicí.

Pár slov věnoval i možnému zásahu do platů politiků. Označil za podstatné, aby politici ukázali, že se sami umí uskromnit, když v časech krize totéž žádají po jiných občanech.

Prozradil též, že od dubna bude úřadovat na Hradě, protože do konce března skončí bezpečnostní prověrka hradních prostor.

Než se rozloučil s novináři, vyjádřil se také k úmrtí dvou českých dobrovolníků působících na ukrajinské straně při obraně Ukrajiny před ruskou agresí. Jeden z mužů, kteří zemřeli, pomáhal s péčí o jiné raněné vojáky a podle Pavla je jeho odchod nesmírně smutnou zprávou. „O to smutnější je, že on sám o ten život přišel. V bojích ke ztrátám samozřejmě dochází. Každá individuální ztráta je těžká. Tady bych rád vyjádřil soustrast rodině,“ uvedl Pavel.

Dá se podle něj očekávat, že Ukrajina zahájí pokus o osvobození velké části svého území, ale příprava takové ofenzivy stojí hodně lidských sil, materiálního vybavení i peněz. „Proto jsem přesvědčen, že těch možností v letošním roce moc nebude. S největší pravděpodobností bude jen jedna,“ uvedl

Prozradil ještě, že se někdy do konce dubna vydá na avizovanou návštěvu Ukrajiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…