VOC Znojmo: Festival proměnil Znojmo v místo zaslíbené

06.09.2021 10:06

V páteční podvečer ožilo město Znojmo návštěvníky z celé České republiky. Na otázku, co je k nám přivedlo, odpovídali jednoznačně – zítřejší Festival vína VOC Znojmo. Ten se tentokrát konal 4. 9. místo tradičního termínu 8. 5.

VOC Znojmo: Festival proměnil Znojmo v místo zaslíbené
Foto: VOC Znojmo
Popisek: VOC Znojmo

A odkud příznivci vína přijeli? Někdo z Poděbrad, jiný z Hradce Králové, další z Prahy, Karlových varů, Ostravy a z dalších koutů naší krásné země.  Někteří tu byli již po šesté, jiní po osmé a někteří jezdí od prvního ročníku.   

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Festival vína VOC Znojmo je po Znojemském historickém vinobraní největší vinařskou akcí města Znojma. Nabízí se srovnání -  Vinobraní má 90 000 návštěvníků a na festivalu se zdegustuje téměř 90 000 vzorů vína našich typických odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée.

„Co však dělá tento festival oblíbenou akcí, to je hned vedle vína jeho pohodová a přátelská atmosféra, namíchaná z dobrosrdečnosti místních vinařů, muzikantů a samotných návštěvníků, jejichž velká část je ze samotného Znojma a okolí. V tu chvíli si člověk přeje, aby to nikdy neskončilo, a cítí obrovskou hrdost na náš kraj. Po skončení se pak těší na další ročník a také většina hostů si hned poznamenává termín do diáře a rezervuje ubytování. Příště to snad už vyjde v tradičním termínu 8. května,“ říká předseda VOC Znojmo František Koudela.

Festival se stal oblíbeným místem setkávání, u sklenky dobrého vína se scházejí rodiny i přátelé, ať už plánovaně, nebo nahodile. Příjemným důvodem posedět, popovídat si a na chvíli zapomenout na čas byl i doprovodný hudební program a nabídka občerstvení na všech třech scénách.

Na festivalu se vedle svých kolegů vinařů představil nový jedenadvacátý člen, a to vinařství Modrý sklep z Nového Šaldorfa. „Co jsme ten den přivezli, to se vypilo. Festival byl skutečně vydařený svojí pohodou, vyšlo i nádherné počasí, což byl obrovský bonus pro tuto akci a vlastně i pro vinice. Pro nás první ročník a jsme rádi, že jsme teď na jedné lodi spolku VOC Znojmo,“ zhodnotil Vladimír Mucha, sklepmistr vinařství Modrý sklep.
„Festival se konal v jedinečných historických kulisách města Znojma na Káře, u rotundy sv. Kateřiny a na nádvoří znojemského hradu. Přínos akce pro Znojemsko potvrdily ohlasy příchozích. Bylo zjevné, jak je označení VOC Znojmo známé a že tato vína dělají Znojemsku reklamu. Navíc návštěvníci přijedou mnohdy na více dní, a využívají tak služby ubytovacích a gastronomických zařízení, kaváren, navštíví místní památky či čerpají různé balíčky cestovního ruchu místních podnikatelů,“ doplňuje Koudela.

Poděkování patří všem, kteří se zapojili do akce Vinaři jdou na dřeň. Šlo o prezentaci šperkařek z celé republiky a dražbu cínovaných šperků či cínem zdobených skleniček s vinařskou tematikou na podporu Nadace pro transplantaci kostní dřeně. Neustálé obležení tohoto kontaktního místa na ulici Hradní svědčilo o zájmu zapsat se do registru. Je evidentní, že lidé mají dobré srdce, a když mohou, umějí pomáhat. 

Festival se konal pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma a Svazu vinařů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …