Vězeňská služba: Hradecké vězeňkyně pomáhají Domovu u Biřičky

30.04.2022 13:20 | Tisková zpráva

Domov U Biřičky, poskytovatel sociálních služeb pro seniory spolupracuje s Vazební věznicí Hradec Králové. Ženy ve výkonu trestu pomáhají domovu pečovat o rozsáhlý park a šijí pomůcky pro seniory.

Vězeňská služba: Hradecké vězeňkyně pomáhají Domovu u Biřičky
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

„Pomáhat druhému člověku je jedním z hlavních terapeutických cílů specializovaného zacházení, kdy tímto u odsouzených žen posilujeme sebenáhled, měníme rizikové postoje, hodnoty a chování odsouzených žen k sociálně žádoucím formám.“ konstatoval plk. Mgr. Pavel Tomášek, ředitel vazební věznice.

Spolupráci navázal domov s vazební věznicí už vloni na podzim, obě strany nejprve zkusily s odsouzenými ženami práci v parku a pak přidaly další činnosti.

„Děvčata sleduji a myslím, že je to baví. My jsme s nimi velmi spokojeni, v parku vydatně pomáhají a ušitých výrobků je už několik krabic,“ uvedla Daniela Lusková, ředitelka domova.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47597 lidí

Odsouzené ženy jezdí do domova v pravidelných intervalech s odborným zaměstnancem vychovatelem – terapeutem, od vedení domova pak dostanou zadání. Hrabou listí, plejí, starají se o jedlou zahradu, sází květiny. Pracují výhradně venku. Ve vazební věznici pak v rámci svého zaměstnání šijí z materiálu, který domov doveze, polohovací pomůcky, žínky, taštičky k sáčkům močových katétrů.

Vytváří také pěkné polštářky, které domov používá jako dárky pro dámy a pány, a rovněž zčásti ušijí výrobky, které potom senioři vyplňují molitanovou drtí a dokončují. Tím pomáhají zabezpečovat nejen dostatek pomůcek pro osobní péči o seniory, ale také podporují aktivní činnost seniorů, kteří velmi rádi vytváří hezké věci, jimiž mohou obdarovat druhé. „Vlastními silami bychom toho tolik nezvládli,“ dodala Lusková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Osm procent činil v roce 2023 meziroční pokles emisní intenzity Skupiny ČEZ

13:51 Osm procent činil v roce 2023 meziroční pokles emisní intenzity Skupiny ČEZ

Číslo týdne