Z civilní mise EU v Palestině se vrátila česká státní zástupkyně, informovala MSp o práci mise

18.02.2015 9:36

Náměstek ústavněprávního a mezinárodního úseku Ministerstva spravedlnosti Petr Jäger dnes přijal státní zástupkyni Věru Linhartovou, která se vrátila po tříletém působení v civilní misi Evropské unie v palestinském Ramalláhu. Státní zástupkyně informovala vedení ministerstva a mezinárodní sekce o detailech práce mise a celkové situaci v palestinské justici.

Z civilní mise EU v Palestině se vrátila česká státní zástupkyně, informovala MSp o práci mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Náměstek Petr Jäger státní zástupkyni poděkoval za její působení v misi EUPOL COPPS (EU Co-ordinating Office for Palestinian Police Support) v Palestině. Zdůraznil, že JUDr. Linhartová výborně reprezentovala českou justici v zahraničí. Státní zástupkyně Linhartová se nyní vrátila na své původní pracoviště k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 8.

Věra Linhartová působila v Ramalláhu od ledna 2012 jako expertka se specializací na vyšetřování trestných činů. Do mise EUPOL COPPS byla vyslána jako první expertka Ministerstva spravedlnosti, a dlouho byla také jediným zástupcem České republiky v této misi. V současnosti v misi, která se specializuje na poradenství a trénink palestinských expertů, působí ještě jeden český specialista.

Při své práci v Palestině se JUDr. Linhartová zaměřila na zlepšování spolupráce mezi palestinskou policií a státním zastupitelstvím, nastavení standardů vyšetřování domácího násilí a školení místních složek.

„Jádrem mé práce bylo pomáhat při prohlubování kontaktů a navazování efektivní spolupráce mezi policisty a státními zástupci. Státním zástupcům jsme třeba radili, aby více delegovali některé záležitosti na policii,“ uvedla Věra Linhartová. Státní zástupkyně podle svých slov pomáhala i jako expertka na problematiku vyšetřování a stíhání domácího násilí. „Tamní justiční experti se živě zajímali například o institut vykázání, který v Česku mohou policisté využívat od roku 2007 při řešení případů domácího násilí. V Palestině nic takového zatím nefunguje, ale několikrát jsem slyšela názory, že by to tamní společnosti prospělo,“ dodala.

Specifikem práce v tamním prostředí je podle Linhartové neustálá interakce mezi arabským a židovským světem a světem mezinárodních expertů. „Je to neobyčejně zajímavé prostředí, které mne pracovně i osobně v mnohém obohatilo,“ pochválila si vyslání do mise státní zástupkyně.          

Civilní mise EUPOL COPPS v Ramalláhu působí od ledna 2006. Působí v ní kolem 70 mezinárodních expertů z EU, Kanady, Norska a Turecka a 40 místních specialistů. Rozpočet mise od loňského do letošního června je téměř deset milionů EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…