Zemědělství ve 2. čtvrtletí: Vyšší výroba hovězího a drůbežího masa, pokles cen jatečných prasat a mléka

01.08.2015 20:01 | Zprávy

Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2015 dosáhla 113 701 tun, z toho bylo vyrobeno 16 738 tun (meziročně +3,5 %) hovězího a telecího, 57 959 tun (-4,4 %) vepřového a 38 960 tun (+3,6 %) drůbežího masa. Nákup mléka se zvýšil na 627 947 tis. litrů (+4,7 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+3,0 %), klesly u jatečných kuřat (-0,2 %), k jejich propadu došlo u jatečných prasat (-12,6 %) a mléka (-16,6 %).

Zemědělství ve 2. čtvrtletí: Vyšší výroba hovězího a drůbežího masa, pokles cen jatečných prasat a mléka
Foto: Společnost pro zvířata
Popisek: Nakládka vykrmených telat

Porážky a výroba masa

Ve 2. čtvrtletí 2015 bylo poraženo 56 393 ks skotu, tj. o 3,8 % více než ve stejném období loňského roku. K nárůstu došlo v kategoriích jalovic (+11,4 %) a krav (+9,4 %), zatímco v nejvýznamnější kategorii, býků, porážky poklesly (−2,5 %). Celkově se tento vývoj odrazil v 3,5% zvýšení produkce hovězího a telecího masa, kterého bylo vyrobeno 16 738 tun.

Počet poražených prasat meziročně klesl o 6,6 %, vzhledem k 1. čtvrtletí se zvýšil o 1,3 %. Výroba vepřového masa dosáhla 57 959 tun a díky vyšší průměrné porážkové hmotnosti (117,9 kg) poklesla meziročně o 4,4 %.

Výroba drůbežího masa dosáhla 38 960 tun a byla v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 3,6 % vyšší.

Stavy skotu, prasat a drůbeže

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Hezky napsané

Celý váš komentář ke státnímu svátku se mi líbil. Na konci píšete, že 28. říjen není jen datum. Je to připomínka, že když táhneme za jeden provaz, dokážeme všechno. Nemyslíte, že to je ale něco, co vy politici vůbec neděláte? Že se nejste schopni ani v dost zásadních věcech oprostit od vaší stranick...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.