Ženy jsou finančně nezávislejší: Počet žadatelek o kreditní kartu či hypotéku rapidně narostl

06.03.2015 14:11

Mezinárodní den žen, který letos připadá již na tuto neděli, by neměl být opomenut, i přesto, že dnešní ženy jsou již emancipovanější a finančně soběstačnější, než kdy dříve. Největší internetová banka mBank analýzou interních dat zjistila, že jen za posledních 6 let se navýšil počet žadatelek o kreditní kartu či hypotéku mnohdy i o desítky procent.

Ženy jsou finančně nezávislejší: Počet žadatelek o kreditní kartu či hypotéku rapidně narostl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trezor, ilustrační foto

Zatímco v roce 2008 byli zákazníky převážně muži, v roce 2012 byl již poměr nově přicházejících klientů 1:1. V roce 2014 pak ženy převzaly vedení a dnes si otevírají více běžných účtů v online bance, než muži.

Ženy se osamostatňují i v oblasti vlastního bydlení, jejich finanční nezávislost jim to umožňuje. Počet hypoték, kde je majitelkou pouze žena, stoupl z 9 % v roce 2008 na 14 % v roce 2014. Ženy s hypotékou tak v poměru s muži o mnoho nezaostávají – 55 % mužů vůči 45 % žen.

Počet plateb kartou se každým rokem zvyšuje a platební karty jsou dnes již běžnou součástí každé dámské peněženky. Počet karetních transakcí provedených ženami je však takřka shodný s počtem transakcí jejich mužských protějšků. Ženy ovšem debetní kartu používají častěji než muži a za posledních 6 let počet karetních transakcí provedených ženami narostl téměř na čtyřnásobek. Zájem o platby kartou také dokládá nárůst žadatelek o kreditní karty, který se mezi lety 2008 a 2014 zdvojnásobil a z deseti zákazníků, kteří mají kreditní kartu, jsou 4 ženy.

"Dnešní ženy jsou samostatnější ve všech směrech - samy se zajímají o finanční produkty a poptávají je, nebojí se nových technologií a směle konkurují nám, mužům. Pro digitální banku, která je postavená na technologiích a která nabízí bankovnictví 21. století, je potěšením sledovat ženskou emancipaci," řekl Robert Chrištof, obchodní ředitel internetové banky.

Ačkoli se často o ženách mluví v souvislosti s utrácením peněz, faktem je, že české i slovenské ženy jsou ve financích mnohem opatrnější než muži. Z interních dat mBank od roku 2008 vychází, že v Čechách i na Slovensku si spotřební úvěr bere samostatně jen 30 – 35 % žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…