Zoo Ostrava: Květiny slunce

22.08.2021 7:34

Sluneční louka v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je v tuto roční dobu rozkvetlým rájem pro nejrůznější druhy hmyzu.

Zoo Ostrava: Květiny slunce
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Především medonosné rostliny v nově vysázených záhonech lákají létající druhy hmyzu. Vidět tu lze i pestré motýly, například babočky nebo otakárka fenyklového.

Sluneční louku najdou návštěvníci na jedné z botanických stezek – na Cestě vody. Jak napovídá název, jedná se o prosluněné místo, kde roste množství rostlin nabízejících potravu hlavně včelám, čmelákům či motýlům. K takovým rostlinám patří zástupci rodů agastache (Agastache) a ožanka (Teucrinum). Agastache pochází z Mexika a ze severozápadní části Ameriky, kde ji původní obyvatelstvo používalo pro léčebné účely. Na čtyřhranných lodyhách vyrůstají šišticovitá květenství, která v létě vyhledávají výše zmínění strávníci. Typickou vůni lékořice je cítit již při čichnutí k samotné rostlině, intenzivnější je však při rozemnutí v čerstvém i sušeném stavu. Díky svým medonosným květům má velký ekologický význam například v přírodních zahradách, kde je velkým lákadlem pro různé opylovatele. Květy se využívají i jako řezané květiny do květinových aranžmá. Často se vysazuje do prérijních záhonů. Dobře se kombinuje se zavinutkou, třapatkou, saturejkou nebo dobromyslí. Na Sluneční louce je možné vidět kultivar s názvem „Poquito Lavender“.

Ožanka íránská (Teucrium hircanicum) přezdívaná také íránský mudrc pochází z Kavkazu a západní Asie. Velmi dobře prospívá na nehostinných a kamenitých půdách zalitých sluncem. Nesnáší přemokření. V České republice nejde o příliš známý druh trvalky. Její nádherné fialové klasnaté květy se objevují od června do září a jsou také silným lákadlem pro hmyz. Zelené listy připomínající šalvěj vydávají intenzivní vůni, která se násobí teplem a slunečním zářením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec