Zpěvní ptáci, vesmírná architektura i Alfons Mucha. MPO vydalo nové známky a aršíky

24.09.2020 16:09

Model vesmírné základy, zpěvní ptáci, Jožin z bažin i dílo Alfonse Muchy. MPO v září vydalo nové poštovní známky a příležitostné poštovní aršíky.

Zpěvní ptáci, vesmírná architektura i Alfons Mucha. MPO vydalo nové známky a aršíky
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Zářijová emise je pestrá a troufám si říct, že opět se povedly krásné známky,“ říká místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Na jedné známce je volně graficky zpracován motiv z původního návrhu pro poštovní známku od Alfonse Muchy (ZDE).

známka

Na další je znázorněno jedno z děl od Ivana Mládka a to „Jožin z bažin žere Pražáka“. Letos si jeho Banjo Band (ZDE) připomíná 50 let od svého vzniku.

známka

MPO připomíná i Aero L-39 Albatros (ZDE), proudový podzvukový cvičný letoun vyvinutý v šedesátých letech 20. století v československém Aeru Vodochody.

známka

„Zářijové známky zobrazují jedny z nejlepších tuzemských grafik a obrazů (Alfons Mucha) a produktů (Aero L-39 Albatros) z naší kultury a průmyslu. Mohou být inspirací pro ostatní a jsou hezkou ukázkou ve své době velmi inovativního přístupu, který může inspirovat i dnes,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Na příležitostném poštovním aršíku z emise Vesmírná architektura (ZDE) je zobrazen model vesmírné základny MB10 od vesmírného architekta Ondřeje Douleho.

známka

MPO v září navazuje i na předešlé emise Zpěvní ptáci. Tentokrát připomíná zástupce mlynaříkovitých a vrabcovitých (ZDE), jmenovitě mlynaříka dlouhoocasého, vrabce polního a vrabce domácího. Na další známce jsou strnad luční, strnad rákosní, strnad zahradní a strnad obecný (ZDE).

známka

Podle zákona o poštovních službách je Ministerstvo průmyslu a obchodu vydavatelem poštovních známek. Podněty a návrhy na vydání známek, zejména otázky námětové skladby emisního plánu, odborně posuzuje a projednává Komise pro přípravu emisního plánu poštovních známek, která byla zřízena na základě opatření ministra průmyslu a obchodu.

známka

Komisi tvoří zástupci MPO, dalších ministerstev s vazbou na známkovou tvorbu, České pošty, Poštovního muzea a další odborníci, zejména historici, výtvarníci, výtvarní teoretici a zástupci filatelistických organizací.

Emisní plán se sestavuje a schvaluje s předstihem vzhledem k časově náročnému procesu výtvarného zpracování zadaných námětů i samotnému tisku poštovních známek.

Přehled známek vydávaných v roce 2020 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…