Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

10.05.2024 4:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě

Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Krajča

V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky jsme diskutovali jménem tisíců občanů, kteří podepsali petici iniciovanou KSČM proti vládním snahám o účelovou změnu volebních zákonů a zavedení tzv. korespondenční volby. Ve svém vystoupení jsem pánům poslancům mimo jiné řekl:

Pravicové vládě ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN a Pirátů důvěřuje v současné době jen několik málo procent občanů České republiky. Nedůvěra vůči stávající vládě je naprosto oprávněná. Má na svém kontě drastické zdražování, pokles reálných mezd, energetickou krizi, rekordní inflaci, výrazný nárůst chudoby, úsilí o další destrukci sociálního a důchodového systému…V této pro ně nelehké situaci se vládnoucí strany snaží prosadit zavedení tzv. korespondenční volby pro občany žijící v zahraničí.

Vláda se tak chce obrátit na zhruba půl milionu občanů, dlouhodobě žijících mimo území České republiky a volících převážně pravici, kteří neprožívají naše každodenní problémy – dopady zvýšených cen energií, tzv. konsolidačního balíčku, omezovaní zdravotní péče, boje o zachování dostupného školství a každodenní aroganci mocných, a tak se jim jejich volba může zdát správná. Opět se ukazuje, že této vládě pramálo záleží na občanech skutečně žijících v České republice!

KSČM korespondenční volbu vždy odmítala a odmítá ji i nyní. Ještě v roce 2005 měla stejný názor i dnešní vedoucí vládní strana - ODS. Čas však běží a s tekoucí vodou do bot ODS, potažmo celé vládní koalice, se situace mění. Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zde zcela zjevná.

Jsme přesvědčeni, že vládní strany by neměly upravovat volební systém tak, aby krátkodobě zvrátily negativní trend ve vlastních preferencích. Tak závažná volební změna by naopak měla být předmětem konsenzu napříč celým politickým spektrem! Navíc podotýkám, že občané naší země žijící v zahraničí mohou volit v cizině již dnes, a to na našich zastupitelských úřadech.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28048 lidí

Dle našeho názoru je zde navíc očividný úmysl, aby se tento návrh korespondenční volby stal předstupněm prosazení korespondenční volby i při klasických volbách na českém území. Přitom korespondenční volby ve světě působí mnoho problémů, stačí se podívat na opakované prezidentské volby v Rakousku, které zavinily právě pochybnosti týkající se korespondenční volby, široce vnímané byly i spory kolem korespondenční volby ve Spojených státech amerických při posledních prezidentských volbách. Pro pochybnosti, které vzbuzují, byly korespondenční volby zrušeny ve Francii již před více než 40 lety.

My komunisté se, stejně jako mnozí ústavní právníci, domníváme, že korespondenční volba je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Tzv. korespondenční volbou totiž není zaručena volba tajná ani přímá. Není ani zajištěna skutečnost, že volič provede svou volbu sám a bez rizika, že na něj někdo bude působit s cílem ovlivnit jeho volbu. Není tedy zaručeno, že do volby nezasáhne jiná osoba, nebo že nebude manipulováno s volebními hlasy.

Ze zmíněných důvodů jménem mnoha tisíců občanů České republiky, kteří podepsali a dále podepisují naší petici, proto konstatuji, že rozhodně nesouhlasíme s vládní snahou o naprosto účelové zavedení tzv. korespondenční volby a vyzýváme proto Poslaneckou sněmovnu, aby uvedený účelový návrh vládních stran neschválila!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Ne, to fakt ne...

16:21 Havlíček (ANO): Ne, to fakt ne...

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k soudržnosti vládní pětikoalice