dTest: Internet o nás odhaluje příliš

06.06.2018 8:49

Zloději identity nemusejí mít superschopnosti, aby na internetu našli všechny detaily, které ke svým podvodům potřebují. Mnozí z nás vůbec netuší, co vše o nich světová síť ví. Průzkum britské spotřebitelské organizace Which? odhalil skutečně alarmující fakta.

dTest: Internet o nás odhaluje příliš
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

K ukořistění osobních údajů není vždy nutné podniknout specializovanou IT akci z hackerského doupěte. Stačí umět hledat na internetu, který propojuje nejen lidi, ale i úřady, firmy a hlavně údaje všeho druhu. Which? a odborníci na kybernetickou bezpečnost z firmy SureCloud se soustředili na škody, které mohou zločinci napáchat  jednoduše díky tomu, co jednoduše najdou na veřejných stránkách a portálech.

Se souhlasem 14 dobrovolníků se pustili do pročesávání sítě s cílem objevit co nejvíce údajů o nich, aniž by k tomu potřebovali odborné znalosti. Prošli vše od sociálních sítí a diskuzí přes běžné webovky a velké množství zveřejněných informací, uniklých z nejrůznějších firem. Během několika hodin  prohledávání veřejně přístupných zdrojů sestavili podrobné osobní popisy dobrovolníků.

Mezi nalezenými informacemi byla hesla a nápovědy k nim, e-mailové a poštovní adresy, data narození, telefonní čísla, druhá křestní jména a dokonce podpisy, ale i množství údajů o osobních zájmech, koníčcích, náboženském přesvědčení a politických preferencích.

Bylo snadné dostat se dokonce k heslům, uniklým s dalšími daty velkých společností a zveřejněným na volně přístupných místech. Ta mohou být použita různými způsoby, jelikož mnozí uživatelé mají stejné heslo pro více služeb. Šest ze čtrnácti dobrovolníků o sobě zveřejnilo tolik informací, že jim hrozilo velké riziko vážných podvodů.

K úniku dat přispívají  také společnosti, které nedokáží naše údaje ochránit. S nalezenými informacemi lze spáchat širokou škálu zločinů – od založení bankovního účtu pod cizím jménem přes krádež telefonního čísla a ovládnutí existujícího bankovního účtu až po převody a praní peněz za pomoci reálných přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

Jak podpořit svoji bezpečnost na internetu?

Nastavte si silná hesla všude, kde nějaké používáte, a neopakujte je.

Prostudujte všechna nastavení sociálních sítí a ujistěte se, že citlivé osobní údaje nesdílíte veřejně. Patří k nim mimo jiné datum narození, druhé křestní jméno nebo kontaktní údaje.

Zrušte zveřejnění čísla své pevné telefonní linky v telefonním seznamu a vyžádejte si jeho vymazání ze všech online seznamů.

Příjmení vaší matky za svobodna je součástí veřejně přístupných dat. Budete-li jej používat jako odpověď na bezpečnostní otázku k jakémukoli profilu na internetu, nijak jej tím nezajistíte. Jelikož se jedná o často používanou otázku, můžete si na ni vymyslet zavádějící odpověď, kterou si však musíte skutečně dobře pamatovat.

Podle nařízení GDPR máte nyní větší práva zjistit, co o vás různé organizace a společnosti vědí a jak to používají. Využijte toho!

ZDE ověřte, zda se některý z vašich e-mailových účtů stal obětí úniku dat a může být tudíž zranitelný.

Pokud si uvědomíte, že jste se stali obětí jakéhokoli úniku dat, obraťte se neprodleně jak na firmu, které byla ukradena, tak na úřady.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…