Lesy ČR: U zámku Konopiště je nová obůrka pro lesní zvěř

08.09.2012 9:45

Středočeský zámek Konopiště u Benešova, který přitahuje pozornost tisíců domácích i zahraničních návštěvníků, má zásluhou Lesů ČR novou turistickou atrakci – obůrku pro lesní zvěř. Ta se nachází přímo v bývalém zámeckém parku, u známé konopišťské restaurace Stará myslivna. Hlavním cílem nové obůrky je lidem, dětem i dospělým, detailně představit vybrané druhy lesní zvěře. Současně však nová turistická atrakce vhodně propojuje historické zámecké tradice se současností.

Lesy ČR: U zámku Konopiště je nová obůrka pro lesní zvěř
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

 

Hojně zalesněná jednohektarová obůrka vytváří pro život lesní zvěře ideální přirozené prostředí. V současnosti může veřejnost v obůrce obdivovat dva druhy a to daňka skvrnitého a muflona. Na podzim ještě přibude jelen sika Dybowský.  Pro většinu návštěvníků konopišťského zámku bude setkání s živou zvěří ojedinělým zážitkem. Za normálních okolností se s ní totiž v lese běžně nesetkají.  Obůrka se nachází v místě, v jehož blízkosti vedou trasy tří naučných stezek. Krátkým zastavením u obůrky se tak lidé dozvědí další zajímavosti o zvěři v obůrce, jejím významu ve zdejší myslivosti a historických souvislostech.

Zásluhou Lesů ČR v okolí zámku Konopiště již tři naučné stezky

Lesy ČR věnují okolí zámku Konopiště velkou pozornost dlouhodobě. Letos v červnu například v zámeckém parku otevřely novou naučnou stezku nazvanou „Pod stromy“, která především děti za asistence pohádkové postavičky, skřítka Konopišťáka, na ilustrovaných informačních tabulích seznamuje s celkem jedenácti stromy, které rostou nejen v zámeckém parku, ale také v našich lesích.  

Ještě dříve zde Lesy ČR otevřely dvě naučné stezky nesoucí jména „Historie a příroda konopišťského zámeckého parku“ a „Lesní stezka Ferdinanda d’Este.“  Na údržbu parku podnik v rámci tak zvaného Programu 2020, který slouží k celostátní podpoře veřejně prospěšných funkcí lesů, ročně vynakládá částku téměř 1 milion korun.

Konopišťský zámecký park patří mezi naše největší a nejhodnotnější krajinářské parky. V roce 2002 byl spolu se zámkem vyhlášen národní kulturní památkou. Park na ploše 340 hektarů nechal vytvořit Arcivévoda František d’Este. Mimo domácích dřevin zde byly vysazeny i různé exotické druhy, dnes označené jmenovkami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…