Astmatu a alergií přibývá, kantoři se učí pomáhat nemocným žákům

03.05.2010 14:00

Mezi dětmi roste počet astmatiků a alergiků, učitelé proto dostali příručku, jak nemocným žákům pomáhat. Astma je totiž nejčastější chronická nemoc, jakou malí školáci trpí, při těžkém záchvatu si však pedagogové s dítětem často neví rady.

Astmatu a alergií přibývá, kantoři se učí pomáhat nemocným žákům
Foto:
Popisek:

Novinářům to v úterý 27.4. sdělil Petr Pohunek z Pediatrické kliniky 2.lékařské fakulty UK, který zároveň řídí Českou iniciativu pro astma.
   
Zatímco v roce 1996 měla podle Státního zdravotního ústavu astma jen čtyři procenta českých dětí, o deset let později už to byl dvojnásobek. Astma jde ruku v ruce s alergiemi, jejichž výskyt se ve sledovaném období také zvýšil ze 17 na 32 procent. "Odborné studie ukazují, že asi dvě třetiny všech astmatiků mají své první příznaky v období do tří let života a většina případů těžkého astmatu začíná v časném dětství," upozornili dnes lékaři.
   
Učitelé z mateřských, základních a středních škol se proto od loňska účastní seminářů, kde se učí, jak ve škole poznat nemocné dítě nebo jak mu při vzniku astmatického záchvatu podat sprej na rozšíření průdušek. Do budoucna by prý školy mohly dostávat i certifikát Škola přátelská dětem s alergií a astmatem.
   
Podle profesora Václava Špičáka z Dětského oddělení nemocnice na Bulovce způsobuje nárůst astmatu a alergií především znečištěné prostředí. Například pyly, které jsou hlavními spouštěči alergie, jsou ve znečištěném prostředí agresivnější a lidé na ně citlivěji reagují.
   
Astma je chronický alergický zánět průdušek, které nepřiměřeně reagují na některé látky v prostředí, jako jsou prach, peří, pyly, roztoči, zvířecí alergeny, plísně, ale také některé potraviny. Projevuje se ztíženým dýcháním, dušností, ale také třeba jen suchým kašlem. U některých dětí se však mohou první astmatické potíže projevit jen jako opakované virózy, proto je diagnostika obtížná. Až 70 procent astmatiků má zároveň alergickou rýmu.
   
Odborníci upozornili na tuto problematiku při příležitosti Světového dne astmatu, který se slaví 4.května. Na řadě míst v Česku se konají osvětové akce a měření funkce plic, zájemci najdou informace na stránkách www.cipa.cz.
   
Na celém světě trpí astmatem více než 300 milionů lidí, každý rok jich v důsledku této nemoci čtvrt milionu zemře. V České republice postihuje astma asi 800.000 lidí, přičemž 350.000 z nich sice astma má, ale dosud kvůli němu nenavštívili lékaře. Úmrtnost na astma je sice v Česku velmi malá, asi 100 úmrtí ročně, až osm procent astmatiků však trápí těžká forma této nemoci, která je i velmi nákladná na léčbu.

(an,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…