Jak diabetes ovlivňuje zdraví nohou?

31.07.2015 0:00

Více než 850 tisíc Čechů trpí cukrovkou - poruchou metabolismu, při které není tělo schopno správně zpracovávat cukry. Toto onemocnění, není-li léčeno a pečlivě dodržována dieta a pravidelný pohyb, se může rozvinout v řadu sekundárních zdravotních komplikací. Jednou z nich je postižení periferního nervového systému.

Jak diabetes ovlivňuje zdraví nohou?
Foto: playnet - thinkstock
Popisek: naboso

Co se děje v těle při nedostatku inzulínu

Diabetes spočívá v absenci nebo nedostatku hormonu inzulínu, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. V případě jeho nedostatku musí nemocný zastat jeho práci sám a doplňovat inzulín uměle, aby krevní cukr neboli glukóza nebyl v nadbytku oproti běžnému stavu. Glukóza má schopnost vázat se na některé tělesné struktury, a tím na ně působit destruktivně. V případě dlouhodobě vysoké koncentrace glukózy v krvi organismus již některým poškozením nezvládne zabránit a může dojít k poškození tkáně. Nejčastěji zasaženými orgány jsou oči, ledviny, periferní nervy a cévy.

Neuropatická bolest

V důsledku poškození periferních nervů může u diabetiků docházet ke ztrátě citlivosti dolních končetin, obvykle v oblasti pod kotníkem. Toto snížení citlivosti vůči teplu, chladu a dotyku se nazývá neuropatie.

V prvotní fázi onemocnění patří mezi projevy diabetické neuropatie nepříjemné brnění a mravenčení v prstech. Záchvaty řezavé bolesti se objevují nejčastěji v noci. K jejich mírnění lékaři předepisují  antikonvulziva, případně antidepresiva. Odborníci nyní také přicházejí s doplňkovými látkami, které napomáhají jejich účinku. Patří sem například vitamín B, nově vzbuzují zájem také účinky polyfenolů kurkuminu, mangiferinu a resveratrolu. Jde o přírodní antioxidanty, které mají neuroprotektivní účinek. I když je přijímáme v běžné stravě (kurkumin je součástí kari koření, mangiferin se nachází v mangu a resveratrol například v semínkách černého rybízu), tělo samo nedokáže jejich účinků plně využít. Přidávají se k nim proto látky jako lecitin a piperin, které vstřebatelnost polyfenolů mnohonásobně zvyšují. Toho využívá například doplněk stravy Neuritogen, který umožňuje efektivní využití aktivních látek. Nedávno provedená odborná studie prokázala pozitivní účinky mírnění bolesti na vzorku 120 diabetických pacientů, kteří doplněk stravy užívali.

Syndrom diabetické nohy

K nejobávanějším sekundárním komplikacím diabetu patří takzvaný syndrom diabetické nohy. Toto závažné onemocnění dolních končetin vzniká v důsledku několika faktorů: neuropatie, ischémie končetin (nedostatečné zásobení krví) a působení tlaku na plosku. Rizikové je dokonce i mytí nohou v příliš horké vodě nebo nošení nevhodné obuvi. Diabetik totiž necítí bolest a poranění si ani nemusí povšimnout. V důsledku i velice drobných zranění vznikají na noze vředy a následně dochází k postupnému odumírání tkáně. V krajní variantě je nutné přistoupit k amputaci dolní končetiny, která zabrání otravě krve.

Prevence především

Neuropatická bolest je nepříjemnou zdravotní komplikací diabetu v podobě poškození nervů. Její projevy je ale možné alespoň do určité míry mírnit.  Nejzávažnější obtíži v podobě diabetické nohy lze předejít důslednou prevencí. Diabetik by tak neměl zapomínat pravidelně navštěvovat lékaře, pečovat o svoje nohy a kontrolovat, zda nedošlo k jejich poranění. Dalším z důležitých zásad zvýšené péče diabetika o svoje zdraví je vyvážená strava - u sacharidů je potřebné hlídat nízký glykemický index, dbát na dostatečné množství bílkovin a omezit tučná jídla. Neméně důležité je udržení optimální váhy a dostatečná pohybová aktivita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Páternoster na Nové radnici je zpřístupněn v rámci nového turistického okruhu

22:03 MHMP: Páternoster na Nové radnici je zpřístupněn v rámci nového turistického okruhu

Magistrát hl. m. Prahy společně s destinační organizací města Prague City Tourism spustil 1. června …