Jak zatočit s opakovanými kvasinkovými infekcemi?

11.06.2015 0:00

Nic nedokáže nadcházející léto a s ním spojené dovolenkové či prázdninové radovánky otrávit tak jako pocit nepříjemného svědění „tam dole“. Vaginální mykózu prodělá alespoň párkrát za život snad každá žena. Co když se ale pořád úporně vrací a vy už nevíte, jak si s ní poradit? Vyzkoušejte naše rady.

Jak zatočit s opakovanými kvasinkovými infekcemi?
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Tato poševní infekce, která se nevyhýbá ani malým dívkám, je způsobena přemnožením kvasinek rodu Candida, proto se o ní můžete dočíst také jako o kandidóze. Kvasinky jsou v těle ženy v určitém množství běžně přítomné, a to nejen v pochvě, ale také třeba ve střevě či na ústní sliznici. Pokud není narušeno přirozené pH, jejich množství pomáhají držet pod kontrolou lidskému organismu prospěšné bakterie, jako jsou laktobacily. V opačném případě, kdy je zdravá bakteriální rovnováha poševního prostředí porušena, dojde k přemnožení a na problém je zaděláno. Většinou to neomylně poznáte sama, bez nutnosti návštěvy lékaře – kvasinkovou infekci signalizují příznaky jako urputné svědění, pocit pálení, bělavý výtok, zarudlost. Mohou se vyskytnout i bolesti v podbřišku nebo při pohlavním styku.

Velké procento žen však tyto obtíže trápí opakovaně, a to dokonce několikrát do roka. Právě léto je krizové období, neboť neexistuje pro kvasinky přátelštější prostředí, než je teplo a vlhko. Vedro, neprodyšné oblečení jako příliš těsné džíny, mokré plavky či přiléhavé prádlo, chlorovaná voda v bazénech… to vše v sobě skrývá potenciální riziko. Když se k tomu přičte nedostatečná, nebo naopak příliš úzkostná intimní hygiena, zanedbávaný pitný režim, hormonální nerovnováha (vysoké dávky hormonální antikoncepce, těhotenství či PMS) a stres, který dnes a denně zažíváme nejen v práci, ale i soukromí, není se co divit, že je poševní mikroflóra narušena, nedokáže se obnovit vlastními silami, a proto volá o pomoc. Trpíte-li chronickými mykózami, nechoďte jim zbytečně naproti!

Preventivní program

Pijte dostatek tekutin – vhodné jsou kromě čisté vody nápoje s pročišťujícím účinkem (zelený čaj, zeleninové šťávy). Noste bavlněné spodní prádlo, nikdy ne to syntetické, které neumožňuje pokožce volně dýchat. Nepařte se v létě v těsném oblečení, obzvláště to platí na hutné tkaniny, jako jsou džíny. Dbejte také na přiměřenou intimní hygienu. Zároveň to však nepřehánějte, ať si přirozené pH nerozhodíte kosmetickou chemií. Absolutně nevhodné je používat na tyto partie mýdlo. Nechoďte moc často do bazénů, agresivní chlor není to pravé ořechové pro udržení intimní rovnováhy. Pokud chodíte v létě na plovárnu, omezte dobu strávenou v mokrých plavkách na minimum, předejte tak zapaření.

Když ani ten nepomáhá…

Pokud už vás obávaná kvasinková infekce dostihla, začněte neodkladně s léčbou. Některé antimykotické přípravky seženete v lékárně snadno i bez předpisu. Pokud však těmito ženskými potížemi trpíte chronicky a vracejí se k vám s železnou pravidelností, pravděpodobně to stačit nebude. Je nutné zaměřit se na příčinu, nikoliv jen na zneškodnění aktuálních palčivých projevů. Opakované potíže mají co do činění s oslabenou imunitou. Zkuste vsadit na volně prodejný lék Wobenzym. Tento lék z přírodních zdrojů má za sebou velmi úspěšné výsledky jakožto podpůrná léčba opakovaných gynekologických mykóz. Pomáhá i ženám, které jimi i přes léčbu standardními antimykotickými přípravky trpí několikrát do roka.

Nenechte si nejkrásnější roční období, které máme právě před sebou, znepříjemnit a věnujte se dostatečné prevenci v této oblasti. Rozhodně neprohloupíte a léto si tak užijete bez zbytečných starostí a omezení vyplývajících z těchto svízelných zdravotních komplikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…