Mykózy – riziko i v zimním období

14.01.2013 0:00

Každá žena má individuální zastoupení mikroorganismů ve vagině. Jejich poměr není stálý, ale žijí ve vzájemné rovnováze a vytvářejí přirozenou vaginální mikroflóru.

Mykózy – riziko i v zimním období
Foto:
Popisek:

Tuto mikroflóru ovlivňuje i věk ženy, užívání hormonální antikoncepce a samotný menstruační cyklus. Kromě  laktobacilů patří k běžné vaginální flóře v reprodukčním věku i řada bakterií,  např. gardnerely, stafylokoky, E.coli, enterokoky a další, své zastoupení mají i kvasinky. Pokud se tento poměr naruší a přemnoží se některá z bakterií, nebo se dostane do tohoto prostředí další patogenní bakterie,  dochází  ke vzniku vaginální infekce.

Jedna z nejčastějších infekcí je kandidóza (neboli kvasinková infekce). Projevuje se bělavým tvarohovitým výtokem a bělavými povlaky na sliznici, úporným svěděním,  pálením a  může dojít až k otoku a začervenání sliznic.

Jaké jsou nejčastější rizikové faktory pro vznik mykózy?
- návštěva bazénu, vířivky
- nevhodná osobní hygiena
- neprodyšné spodní prádlo
- nyní v zimě teplé oblečení, které zůstává na těle i ve vytopených místnostech
- antibiotická léčba
- hormonální změny (např. před menopauzou, v období puberty nebo v těhotenství)
- hormonální antikoncepce

V zimě často navštěvujeme bazény, vířivky a sauny...
Velmi často ženy, které kvasinkovou infekci překonaly, přesně neví,  jak ji dostaly. Myslí si, že ji chytily v bazéně nebo vířivce při plavání. Kvasinky, které tuto infekci způsobí, se vyznačují tím, že se jim daří ve vlhkém a teplém prostředí spojeném s nošením syntetického spodního prádla. Vlhké plavky tyto podmínky splňují. Pokud žena nějakou dobu přetrvává v mokrých nebo vlhkých plavkách, připravuje kvasinkám ideální půdu pro množení a růst. Mylná je představa, že infekci chytily z vody, protože ji tam někdo „ zanesl“. Paradoxem je, že riziko vzniku kvasinkové infekce zvyšuje čistota bazénu a přítomnost látek, které působí dezinfekčně. Dezinfekční prostředky a chlór se při plavání dostanou do vaginy, kde mohou vyhubit některé bakterie, které jsou součástí přirozené mikroflóry a ta chrání ženu před případnou infekcí. V případě, že  dojde k narušení  rovnováhy  a k pomnožení kvasinek, můžeme hovořit o začínající mykóze.

Jak předejít vzniku mykózy?
- nosit prodyšné prádlo
- nebýt dlouho ve vlhkém oblečení
- používat správnou intimní hygienu

Intimní hygiena je velice důležitá pro prevenci mykózy. Kvasinky dobře rostou ve vlhkém, teplém a kyselém prostředí. Kyselé prostředí umožňuje lepší přilnutí kvasinky k povrchu sliznice a kůže. Neprovádějte výplachy pochvy, i tím se naruší přirozená vaginální mikroflóra. Saforelle gel pro intimní hygienu, s účinnou látkou Dynaphytols, působí preventivně proti vzniku kvasinkové infekce. V případě vzniku infekce léčbu konzultujte se svým gynekologem.  Gel pro intimní hygienu má své místo i při léčbě doporučené Vaším gynekologem. Působí proti pálení a svědění a otokům podrážděné sliznice. Pro prodloužení účinku gelu je možné použít Saforelle krém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…