Je libo fast food? Ale co na to náš žaludek?

18.06.2013 0:00

V rámci globalizace u nás zdomácnělo mnoho cizokrajných pokrmů ...

Je libo fast food? Ale co na to náš žaludek?
Foto:
Popisek:

Také jste si oblíbili vietnamské závitky, rýžové nudle, polévku pho, čínské smažené nudle či kung-pao? A co takhle tradiční indické byriani, vindaloo s masem, či Non Veg Thali, arabský kebab, italská pizza, anglické sendviče, maďarský langoš, či gruzínská chačapura? Říkáte, že McDonald´s jsou prostě McDonald´s? Nebo vás láká meníčko Burger King? V Čechách je 15000  Fast foodů. Staly se z nich symboly současnosti, a zcela změnily naše výživové chování...

Tláskání po česku ...
Každý pokrm z jiné než české kuchyně je pro náš zažívací systém trochu nezvyklý. Čím jsou jídla mezinárodních kuchyní jiná?  Řecká strava je obecně chápána jako jedna z nejzdravějších. Olivový olej, ryby a zelenina nepředstavují pro naše chutě problém. Horší je to s jehněčím masem a neobvyklými druhy koření. Asijská jídla z různých druhů zelenin, ovoce a nejrůznějších živočichů včetně hmyzu a sóji v kombinaci s pro nás neobvyklou kulinářskou úpravou, pikantní chutí, podtrženou ostrým kořením mohou způsobit zažívací problémy. Arabské pokrmy obvykle neobsahují žádné nezvyklé ingredience, snad jen kořenící směs harrisa. Italská kuchyně s výjimkou česneku není příliš pikantní. Těstoviny, rizoto a pizza, to vše jsou lehčí jídla. Francouzskému kulinářskému umění vévodí typické hlemýždě, husí játra nebo vnitřnosti, ale pokud na jejich konzumaci nejste zvyklí, nemusejí vám udělat dobře. Místo nich si můžete dát zeleninu a ryby. Mexická kuchyně - tacos, burritos, fajitas, churros – to všechno jsou vlastně obložené pita chleby či tortilly. I když nejsou tak ostré, jejich zvláštní chuť vám nemusí sedět. Vietnamské rýžové nudle, závitky a polévka pho se u mnoha lidí staly pravidelnou součástí jídelníčku. Česká kuchyně je na rozdíl od jiných světových těžší a hůře stravitelná, převládají živočišné tuky, maso a mouka. Domácí svíčková, vepřová pečínka, řízek s bramborovým salátem nebo oblíbený guláš se těší naší přízni v každém ročním období, i když odborníci doporučují stravovat se podle toho, co příroda aktuálně nabízí. Občas „tláskáme“ jedno jídlo přes druhé, navíc si dopřáváme šlehačkové poháry, pijeme alkohol, barevné cukrové vody s bublinkami a pochutnáváme si na kávě. V létě grilujeme a dáváme si zmrzliny, na podzim nás lákají zabíjačky a v zimě čokoládové figurky z vánočních kolekcí ... Jeden (žaludek), aby se z toho zbláznil!

ŽALUDEK JAKO BITEVNÍ POLE
Bylo zjištěno, že až 80 % nemocí je způsobeno nekontrolovanou kombinací jídel, přejídáním a nevhodnými návyky, či zlozvyky. K nejčastějším potížím patří takzvané dyspepsie, s jejichž projevy jsme se už setkali všichni: nadýmání, říhání, pocit plnosti v žaludku, či pálení žáhy ...

V naší žaludeční sliznici je celá řada specializovaných buněk, které tvoří jednotlivé složky žaludeční šťávy, z nichž největší podíl má kyselina chlorovodíková. Ta způsobuje, že obsah žaludku je kyselý, což má v počátku trávícího procesu významný podíl na trávení bílkovin. Její nadměrné množství vyvolává překyselení žaludku. Zatímco žaludeční sliznice se před tím dokáže uchránit, jícen na zvýšenou kyselost připraven není. Proto ve chvíli, kdy se agresivní kyselé žaludeční šťávy dostanou zpět do jícnu, dojde k pálení žáhy. Pokud vás pyróza obtěžuje delší dobu, nebo se pravidelně opakuje, je to první varovný signál k tomu, abyste změnili své stravovací zvyklosti. Už Hippokratés doporučoval: „Nechť je jídlo tvým lékem, a tvým lékem nechť je jídlo." Anebo jinak: střídmá výživa je lékem zítřka a stravování typu fast food by mělo zůstat jen občasným doplňkem jídelníčku.

PODVAL1
FAST FOODOVÁ IMPÉRIA
Mají své pobočky na všech trvale obydlených kontinentech, a všude jsou spouštěčem téměř každodenní konzumace nabízených pokrmů.

MCDONALD’S - zaměstnává více než 400 000 lidí. V Česku má od roku 1992 celkem 90 provozoven. Hlavními produkty jsou různé hamburgery, hranolky, nápoje. Firma ale už nabízí i saláty, kávu a zmrzliny. Jen čeští zákazníci za ně utratí až dvacet pět miliard korun ročně, což je přibližně třetina celkových tržeb ve veřejném stravování.

BURGER KING  - nabízí různé hamburgery, hranolky a nápoje. Maso je připravováno na grilu a má typickou „biftekovou příchuť“. Hlavním produktem je hamburger Whooper. Ročně prodá skoro tři miliardy hamburgerů.

KFC - firma nabízí celkem přes 400 kuřecích specialit, které se liší místní chutí podle kultury dané země. Unikátní recepturu na kuře KFC vytvořil před téměř půl stoletím Colonel Harland Sanders. Hlavním produktem je Kuře Kentucky, obalené v křupavém těstíčku podle tajné receptury z 11 druhů bylinek a koření. Každý den si speciality KFC objednává několik desítek milionů zákazníků ve více než 100 zemích celého světa. Firma ročně prodá na 915 milionů kousků kuřat.

STARBUCKS – firma byla založena roku v roce 1971 Gordonem Bowkerem, Jerrym Baldwinem a Zevem Sieglem, a je pojmenována po důstojníkovi velrybářské lodi Frankovi Starbuckovi z Melvillova románu Bílá velryba. Největší řetězec hybridu kaváren s fast-foodem na světě nabízí především mnoho druhů káv, espresa a dalších horkých i studených nápojů. V nabídce nechybějí zákusky ke kávě, sendviče, ani grilované maso a další pokrmy.

SUBWAY SE - bagetám se v USA říká „suby“, a název je odvozen právě od amerického „submarine sandwich“. Nabízí širokou škálu baget, které jsou plněny dle požadavků zákazníka (typicky salát, zelí, okurky, maso). U nápojů zde funguje systém „free refill“, kdy zaplatíte pouze za pohárek, a do něj si z připraveného automatu natočíte, co chcete, kolik chcete, a kolikrát chcete.

SONIC DRIVE- IN
– v Evropě nepříliš známá firma působí od první poloviny 20. století ve 43 státech USA. Před dvěma lety měla přes 3500 provozoven, které fungují tak, že nemusíte opustit pohodlí svého vozu: přijedete na vyhrazené stání s instalovaným jídelním lístkem, poté k vám přijde obsluha („carhop“), přijme vaši objednávku a jídlo či pití přinese na speciálním podnose, který vám upevní na stažené okénko.

Podval 2
Sopečný výbuch v jícnu
Takzvaná pyróza se ohlašuje kyselou či hořkou chutí, pocitem na zvracení a nepříjemným tlakem za hrudní kostí. Někdy stačí vyloučit dráždivé pokrmy z jídelníčku, nebo se vyvarovat se velkého objemu jídla najednou, jindy nezbývá, než sáhnout po lécích:„V lehčích stavech pomohou přípravky, které kyselinu neutralizují, v těžších stavech léky snižující její tvorbu, jako jsou takzvané H2 blokátory, například Ranisan. Jednoznačně nejúčinnějšími léky jsou takzvané PPI, blokátory protonové pumpy obsahující účinnou látku omeprazol, například  Loseprazol,“ vysvětluje gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Jiří Laštůvka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…