Jste v rizikové skupině? Očkování proti chřipce máte zdarma

10.09.2014 10:00

Onemocnění chřipkou je v České republice stále podceňováno, přestože následky může mít fatální. Každý rok u nás zemře na následky chřipky více než 2 000 lidí. V rámci EU je při chřipkové sezóně evidováno přes 38 000 úmrtí. Zejména u rizikových skupin obyvatel se proto důrazně doporučuje očkování – a dokonce jej mají zdarma. Jedná se až o 2,4 milionu lidí. Patříte do této skupiny i vy?

Jste v rizikové skupině? Očkování proti chřipce máte zdarma
Foto:
Popisek:

Anketa

Užíváte doplňky stravy k posílení imunity s nástupem podzimu?

hlasovalo: 154 lidí

Rizikovou skupinou se rozumí občané nad 65 let, a také lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetici, dále pacienti po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk.

Můžeme sem zařadit rovněž osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, s cystickou fibrózou nebo chronickou anémií. Komplikace způsobené chřipkou bývají u těchto pacientů velice vážné, ať už se jedná o zhoršení základního onemocnění nebo o další komplikace, jakými může být zánět plic, encefalitida, meningitida nebo bakteriální pneumonie.

Právě pro tyto skupiny je chřipka největší hrozbou, zvláště pak její následky, a proto by prevenci rozhodně neměli zanedbat ani oni, ani jejich okolí. Všichni takto ohrožení lidé mají u pojišťoven očkování proti chřipce zdarma. Všeobecná zdravotní pojišťovna tuto možnost nabízí dokonce všem svým zákazníkům v rámci „Klubu pevného zdraví“, ostatní pojišťovny mají také své programy.

Existují ale i další skupiny obyvatel, kterým je očkování doporučeno. Jedná se zejména o těhotné ženy, osoby, které často přicházejí do styku s rizikovými skupinami, např. lékaři nebo pracovníci v sociálních zařízeních, příbuzní vážně nemocných pacientů a zaměstnanci pracující ve větších kolektivech. Právě jejich proočkovanost znamená ochranu i pro okolí.

Jestli se tedy pro očkování rozhodnete, chráníte tím nejen sebe, ale i svou rodinu a všechny, s nimiž se setkáváte a pro něž by mohla být nákaza i ohrožením života. A pokud si myslíte, že ve svém okolí nikoho z rizikové skupiny nemáte, zaručeně jej potkáte v zaměstnání, v MHD či v restauraci.

Ať už patříte do rizikové skupiny nebo ne, je nezbytné se pro očkování proti chřipce rozhodnout včas. Chřipková sezóna začíná každoročně na podzim, zpravidla od října, a epidemie začíná obvykle v lednu a vrcholí v únoru. Nejvhodnější doba k očkování je proto od září do listopadu, aby si tělo stihlo vytvořit protilátky. Výrobci vakcín letos přivezou do ČR kolem 700 000 dávek. Vakcíny nejsou běžné spotřební zboží – jejich výroba je velmi složitá a dovoz se řídí přísnými regulemi. Množství vakcín pro danou chřipkovou sezónu se plánuje s velkým předstihem a je velmi složité, někdy téměř nemožné, jej v průběhu sezóny navýšit (například při větším zájmu o očkování nebo při epidemii apod.).

Očkování obecně je dnes opředeno mnoha mýty, které však s úspěchem vyvracejí vakcinologové i četné odborné studie. Faktem je, že benefity vakcíny proti chřipce jsou prokazatelné – u zdravých dospělých v 70 až 90 % zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku o 30 až 70 % a riziko úmrtí až o 80 %. Hospitalizaci se díky němu může vyhnout až 70 % diabetiků či osob s kardiovaskulární poruchou. U nich zároveň o 55 % snižuje výskyt mozkových příhod a o 67 % infarkt myokardu. Dále též snižuje výskyt zánětu středního ucha u dětí. Dětem, které trpí astmatem, pomáhá očkování zabránit zhoršení jejich nemoci v 41 %.

Věděli jste, že...

...virus chřipky přežije na hladkém povrchu stolu až 30 dní?

...v oblečení a papírových kapesnících se virus drží až 12 hodin?

...na rukou virus přežije až 5 minut?

...při kýchnutí se virus šíří až do vzdálenosti 1,5 metru?

...na papírových bankovkách zůstává chřipkový virus infekční až 3 dny?

...jediný člověk nemocný chřipkou může v letadle nakazit až 70 % pasažérů?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…