Než přijde chřipka…

17.01.2014 0:09

Letošní zima je nad očekávání teplá. To sebou nese i jedno pozitivum v podobě zpoždění chřipkové epidemie. Ta se většinou objevuje už během začátku až poloviny ledna, výjimkou nebývá ani konec prosince.

Než přijde chřipka…
Foto:
Popisek:

Letos však tu pravou chřipkovou epidemii můžeme očekávat až koncem ledna, což nám dává možnost se na ni ještě připravit, vybudovat si imunitu nebo se ještě na poslední chvíli nechat očkovat.

Očkování na poslední chvíli
Pokud jste ještě stále nestihli očkovávání a chcete být před chřipkou adekvátně chráněni, je nyní skutečně ten poslední čas očkování podstoupit. Chřipka by k nám měla dorazit koncem ledna, a když vezmeme v potaz, že vakcína začíná být plně funkční a chrání nás po 14 dnech od její aplikace, není skutečně času nazbyt. Očkování je sice možné podstoupit ještě na začátku chřipkové sezóny, ale zde opravdu platí heslo, čím dříve, tím lépe. Počasí nám v tomto ohledu rovněž přeje, v minulých letech by už šance nebyla, protože touto dobou chřipková epidemie zuřila naplno.

„Závažnost chřipky nespočívá jen ve vlastním onemocnění, ale také v jejích častých komplikacích, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci. Přibližně 2 % všech úmrtí, což v ČR představuje téměř 2000 osob ročně, je možné považovat za úmrtí v souvislosti s chřipkou. V důsledku chřipky tedy zemře mnohem více lidí než v důsledku dopravních nehod, přitom pozornost se jí věnuje podstatně menší
,“ doplňuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu.

Zdravé otužování se
Proti chřipce, ale i proti řadě dalších nachlazení nebo respiračních nemocí se můžeme chránit také budovním imunity. Té pomůže zejména zdravé otužování. Návštěva polárií neboli chladových saun, večerní sprchování ve studené vodě, ale také procházky na čerstvém vzduchu. To vše nám imunitní systém skvěle nabudí.

Jak potvrzuje i MUDr. Jan Kynčl, pro předcházení onemocnění je rovněž důležitý i důraz na zdraví a zdravý životní styl. „Snažím se dodržovat zdravou životosprávu a životní styl, to znamená otužování, saunování, konzumování vitamínů z ovoce a zeleniny,“ říká lékař.
 
Vhodné je také nepřetápět místnosti, ve kterých pobýváme. Obecně platí, že ložnice by měla být jednou z nejchladnějších místností v bytě. A ani v jiných místnostech by teplota neměla překračovat 23°C. Samozřejmostí by mělo být pravidelné větrání, díky kterému může vzduch v místnosti cirkulovat a vyměňovat se.

Vhodné a teplé oblečení
I když je zima nečekaně teplá je nutné nezapomínat na to, že je stále leden. Je proto vhodné volit adekvátní zimní oblečení, ideálně vrstvené, které lze po příchodu do místnosti odložit. Tričko, svetr nebo mikina, bunda a šála by nám v těchto dnech neměla chybět. Oblékání malých dětí by mělo být skutečně důkladné vzhledem k tomu, že mají v kočárcích omezenou možnost pohybu.

Zapomenout bych v této době měli na krátké bundy nebo bokové kalhoty, které plně nezakryjí tělo. Hrozí nám vedle chřipky i řada nemocí souvisejících s prochladnutím, například i potíže s ledvinami nebo močovými cestami. K sukním je pak nejlepší volit například legíny a naopak na nějakou dobu vynechat slabší silonové punčochy.

Chřipka hrozí i na cestách
Pozor si musíme mít i při cestování, a to jak autem, tak i MHD. V prostředcích hromadné dopravy pro nás nepředstavují riziko jen nachlazení cestující, kteří cestou kašlou nebo kýchají, ale ohroženi můžeme být i sedačkou v autobuse nebo madly. Nikdy nevíme, čeho se před námi dotkl nemocný cestující, proto bychom se měli mít maximálně na pozoru a hlavně v této době dbát na zvýšenou hygienu.

Pravidelné mytí rukou, nejen před jídlem, je skutečně na místě. Pozor však i na správnou techniku mytí. Zejména v době, ať už chřipkových epidemií nebo i běžných nachlazení musíme věnovat pozornost tomu, čeho se dotýkáme. A to například i vodovodního kohoutku, kterého bychom se měli dotýkat jen pomocí jednorázové utěrky.

Ani cestování autem není z hlediska nákazy úplně bezpečné. Největší riziko tkví v klimatizaci, respektive topení, které viry a bakterie zachytávají a následně je „vypouští“ opět ven.

Jak se chřipce letos vyhnout? Očkování, otužování, vhodné zimní oblečení, dostatečná hygiena a snaha vyhýbat se většímu shluku osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…