Můžete skutečně v létě chytit chřipku?

19.07.2014 12:00

Chřipka je náhle vzniklé infekční onemocnění vyvolané chřipkovým virem, který napadá převážně dýchací cesty a projevuje se horečkou, únavou a bolestmi svalů, což je soubor hlavních chřipkových příznaků. Některé z těchto symptomů se však mohou vyskytnout i u jiných onemocnění, která jsou v letních měsících běžná. Lidé si často pletou chřipku s nachlazením, které má ale jiný průběh – rozvíjí se více dnů a má nižší rizika následných komplikací.1 Jak tedy rozeznat chřipku od nachlazení?

Můžete skutečně v létě chytit chřipku?
Foto:
Popisek:

Výskyt chřipky je nejvyšší v zimě, a to nejspíše proto, že se lidé shlukují v uzavřených prostorách, což má za následek snazší přenos onemocnění. V létě sice virus chřipky také přetrvává, ale jeho nakažlivost je oproti zimě v podstatě nulová.

Ohrožují nás hlavně nechřipkové viry

            V létě může nachlazení nebo lehčí viróza vzniknout například nadměrným používáním klimatizace, která po místnosti šíří nebezpečné mikroorganismy. Ohrožujícím faktorem však jsou nejen chřipkové viry, v teplých měsících jsou rozšířené zejména Coxsackie A viry, echoviry, streptokoky, ale i parazitární onemocnění jako například toxoplazmóza, která se zpočátku může jevit jako chřipka.

            Chřipka má závažnější průběh s možnými komplikacemi (např. zánět plic), delší trvání a pomalejší rekonvalescenci, kdy může únava přetrvávat až tři týdny. Především ale může mít velmi vážné následky, hlavně u rizikových skupin. Ohroženi jsou především dospělí lidé nad 65 let a naopak malé děti do stáří 12 měsíců a lidé s různými chronickými onemocněními.

Nezanedbávejte prevenci

            Léto je vhodným obdobím pro vybudování imunity a její podpoření. Dopřejte vašemu tělu dostatek vitaminů A, B, C, E, čerstvé ovoce a zeleninu. Nepříjemné symptomy zmíněných nemocí vám pomůže utlumit lék, který je navíc šetrný k žaludku. Horečky způsobené bakteriálním i virovým onemocněním účinně sníží osvědčený Paralen 500. Pomůže při bolestech při chřipce, utlumí bolavé svaly i klouby. Uleví při nachlazení či bolestech hlavy. Pro děti od tří je určen Paralen 125, mladším dětem Paralen SUS ve formě suspenze11 nebo Paralen 100 ve formě čípků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…