Kašel - nemoc nebo obranný mechanismus?

08.04.2011 0:00

Když dítě začne kašlat, maminky zpozorní. Bývá to jeden z projevů nachlazení, ale může se tak projevovat i alergie nebo mnohem závažnější nemoci.

Kašel - nemoc nebo obranný mechanismus?
Foto:
Popisek:

Proto je třeba kašli věnovat patřičnou pozornost. Každopádně je to známka toho, že v organismu není něco v pořádku.

Pokud se jedná o příznak zánětu horních cest dýchacích, má kašel vlastně léčebný účinek. Napomáhá organismu zbavovat se nahromaděného hlenu, který se usazuje v dýchacích cestách.

Jedná-li se o kašel suchý a dráždivý, jde zpravidla o podráždění sliznic a jejich překrvení. V dýchacích cestách se nevytváří hlen a kašel je třeba naopak zklidnit. S oběma situacemi se setkáváme poměrně často a většinou se dají zvládnout za pár dní.

Pokud se jedná o běžný kašel, který provází nachlazení, je lépe odkašlávat a uvolňovat tak dýchací cesty a léky na zklidnění používat jen na noc, aby se pacient vyspal.

Jde-li o kašel suchý nebo alergický, doporučuje se zvlhčování vzduchu a inhalace látek, které zvlhčují podrážděné sliznice. Známým neškodným prostředkem je minerálka Vincentka, která se u nás používá už léta dokonce i k lázeňské léčbě. Dobře se také osvědčily lidové prostředky, jako jsou olejové zábaly, odvar z cibule či šťáva z černé ředkve, kombinované s medem nebo jitrocelová šťáva.

Problémem je, když se kašle nemůžeme zbavit a obtěžuje nás dlouhodbě. Pak se může jednat o známku závažného onemocnění jako je třeba alergie, astma, bronchitidy, plicní obstrukční choroby, TBC nebo dokonce zhoubné nádory plic. Trvá-li tedy kašel nebo jen pokašlávání delší dobu, je třeba navštívit lékaře  a podstoupit specializované vyšetření, jehož součástí bývá rentgen plic.

V posledních letech se u nás znovu objevila choroba, o které jsme se domnívali, že byla již očkováním dávno vymýcena. Je to černý kašel, který bývá dokonce smrtelným onemocněním, zejména u kojenců nebo batolat.

Pro ně může být nebezpečný i běžný kašel, protože ještě nemají vypěstované potřebné reflexy a při kašli mohou vdechnout hlen. Pokud  tak malé děti kašlou, je lépe je ukládat do šikmé polohy s podloženou hlavičkou a s  návštěvou dětského lékaře příliš neváhat, i když se nám zdá, že se jedná o běžné onemocnění.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…