Máme se ještě dnes bát tuberkulózy?

03.02.2014 7:49

Máme se ještě dnes bát tuberkulózy?
Foto:
Popisek:


O tuberkulóze se dnes píše podstatně méně než tomu bylo v minulosti.

Máme ještě vůbec tuberkulózu?  Najednou se ale  objeví televizní šoty,  v novinách jsou velké titulky. Topíme se snad v tuberkulóze? Jeden malý příklad. V minulém roce letěla z USA do Evropy osoba, o které se předpokládalo, že má těžkou tuberkulózu. Ohromný rozruch. Hledali se všichni spolucestující, aby mohli být vyšetřeni. Stálo to mnoho času a peněz. Pak již nevzbudila pozornost krátká oficiální zpráva, že onemocnění cestujícího bylo známo, nebylo nakažlivé a jeho cesta nikoho neohrozila. Ale media měla krátkou dobu o čem psát.

Tak jak to vlastně s tuberkulózou v současnosti vypadá?

Velmi uvážlivé zprávy Světové zdravotnické organizace zjišťují, že stále ještě asi jedna třetina lidstva je infikována tuberkulózními bacily, ročně je na světě zjišťováno kolem 6 milionů nových tuberkulózních onemocnění a kolem 3 milionů lidí ročně na světě na tuberkulózu umírá. Jsou to čísla jistě ohromná. Tuberkulóza nadále patří mezi 10 nemocí, které mají největší úmrtnost. Rozšíření tuberkulózy ve světě je však velmi nerovnoměrné.

Postihuje hlavně obyvatele rozvojových zemí trpících závažnými ekonomickými a sociálními problémy v  Jihovýchodní Asii, středním pásmu Afriky (ročně je tam zjišťováno více než 300 - 600 nových onemocnění/100 000 obyvatel) a z evropských zemí pak v jejich východní části (více než 100 onemocnění/100 000 obyvatel).  Na druhé straně je tuberkulózy skutečně málo v Severní Americe (USA a Kanadě), ve Skandinávských zemích (kolem 4 TB/100 000 obyvatel), a v ostatních zemích Západní Evropy (méně než 10/100 000 obyvatel). V USA se již delší dobu konají přípravy na úplné vymýcení (eradikaci  nebo eliminaci) tuberkulózy. Tak je označován stav, kdy je  ročně zjišťováno u milionu obyvatel pouze jedno jediné  onemocnění tuberkulózou. U nás by to znamenalo 10 zjištěných TB ročně. Zatím jich máme více než 900.

Skutečností ale zůstává, že existuje velký celosvětový pohyb obyvatelstva (přistěhovatelství). Do zemí s příznivou situací tuberkulózy jsou tuberkulózní bacily stále znovu přenášeny přistěhovalci (nemocnými tuberkulózou) právě ze  zemí, kde je tuberkulózy hodně.  Na příklad v Dánsku je již většina nových tuberkulóz zjišťována  u přistěhovalců, v Německu se tito podílí  již na  třetině nových onemocnění ročně. U nás je to zatím pouze 10-12%. Nekontrolované ilegální přistěhovalství a chudoba patří k hlavním příčinám, proč ve zdolávání tuberkulózy ve světě nebylo dosud dosaženo větších úspěchů.

Jaká je situace v České republice?

V roce 1989 bylo u nás zjištěno celkem 1 905 nových onemocnění tuberkulózou. V roce 2000 se počet snížil na 1442 a v roce 2006 jich bylo již  pouze 973. Znamená to, že v současnosti je u nás zjišťováno méně než 10 nových TB onemocnění u 100 000 obyvatel. Odpovídáme tak průměru zemí Západní Evropy. Tak je také naše situace hodnocena náročnými kriterii Světové zdravotnické organizace a Evropské Unie. Obdobně jako v těchto zemích se zjišťují nová TB onemocnění převážně u starých osob, které byli infikováni tuberkulózními bacily ještě v době, kdy u nás bylo tuberkulózy hodně. Tuberkulóza u dětí a mladistvých se zjišťuje již spíše vyjímečně, hlavně v rodinách přistěhovalců.

Máme systém vyhledávání, poznávání a léčení zcela srovnatelný s vyspělými západoevropskými zeměmi. Léčení tuberkulózy se u nás provádí naprosto stejně jako v Německu, Anglii, Francii nebo USA. Zaručuje to mezinárodní dohled i nad výsledky léčby.

Našim specifickým problémem je skutečnost, že nedaleko od našich východních hranic se nacházejí země, kde je tuberkulózy stále ještě hodně (Ukrajina, Rumunsko, Rusko). Ilegální, i když časově omezené přistěhovalství právě z těchto zemí k  nám přináší nová onemocnění, které jako zdroje podmiňují šíření v domácí populaci. Předpokládá se, že jeden vysoce nakažlivý  případ způsobí ročně infekci deseti osob, které se dosud s tuberkulózou nesetkali.  A to je větší část zejména u mladých ročníků. Očkování proti TB má u nich pouze omezený význam.


Jak se vlastně tuberkulóza přenáší?

Tuberkulóza je infekční onemocnění, způsobené tuberkulózními bacily, které byly objeveny Robertem Kochem před více než 100 roky. Tyto bacily se nacházejí převážně v plicích osob nemocných tuberkulózou a jsou jimi vykašlávány při kašli, kterým tito nemocní obvykle trpí. Po vdechnutí kapiček vykašlaného chrchle jsou vdechnuty i tuberkulózní bacily, které se uchytí v dýchacím ústrojí takto nově postižené osoby. Tuberkulóza se tudíž přenáší převážně vdechnutím tuberkulózních bacilů v pouhým okem neviditelných kapičkách. Usídlení v plicích dá vznik infekci a onemocnění.

Zdrojem tuberkulózy jsou tak nemocní, kteří vykašlávají velké množství tuberkulózních bacilů, příjemci pak osoby, které na neštěstí tyto bacily vdechnou. Tato skutečnost je důvodem, proč boj proti tuberkulóze spočívá právě ve vyhledávání takových zdrojů tuberkulózy a v jejich léčení, které  je dnes velmi účinné. Nutno dodat, že tuberkulóza je záludná v tom, že nebolí a vyvolává pouze kašel, který se nelepší po běžné léčbě ani v průběhu dvou až tří týdnů. Proto také kašel, pocit nedobrého zdraví, úbytek na váze a noční pocení jsou, spolu s zvýšenými večerními teplotami klasickými příznaky, které by měly vést k vyšetření u lékaře.

Důležité je vědět, že tuberkulózní onemocnění, včas zjištěné, je dnes plně vyléčitelné léky působícími na tuberkulózní bacily. Dnes již není zapotřebí dlouhodobý pobyt v nemocnici nebo v sanatoriu a už vůbec ne operativní chirurgické výkony, tak obávané v minulých dobách.

Znamená to, že se  tuberkulózy už vůbec nemusíme bát?

Ne, tuberkulózy se dnes nemusíme bát, ale musíme se před ní chránit, protože ona existuje, postihuje stále ještě řadu zemí a miliony obyvatel. Neztratila nic na svoji zákeřnosti tím, že nevyvolává lehce rozpoznatelné příznaky a neztratila ani nic ze svojí plíživosti.

Jak se  před ní můžeme chránit?

Jednoduše. Dodržováním základních hygienických návyků, zdravým způsobem života, chráněním se před možností být vystaven  vdechování vykašlaného materiálu zejména neznámých osob a péčí o vlastní zdraví. Dlouhodobý kašel, pokles tělesné hmotnosti, noční poty a zvýšené teploty nezabírající na běžnou léčbu jsou vždy známkami, že bychom měli navštívit lékaře a dát se vyšetřit. Poznávání tuberkulózy je dnes u nás všude snadno proveditelné. Naše děti jsou po narození očkováni proti tuberkulóze a tak chráněni před jejími závažnými formami, postupně se přistupuje i k poznávání již tuberkulózní infekce (dříve než se vyvine onemocnění) a tím ke snižování možnosti vzniku nových onemocnění.

Do doby výmýcení tuberkulózy uplyne u nás ještě mnoho a mnoho roků. Nepodařila se dosud ani v zemích s ještě příznivější situací tuberkulózy než je naše. Na druhé straně nemůžeme vyloučit údobí jejího zvratu, k jakému došlo koncem osmdesátých let minulého století. Tehdy obrovská migrace obyvatelstva, nastupující pandemie HIV/AIDS a předčasná neuvážená úsporná ekonomická opatření způsobila, že prakticky v celém světě začal počet tuberkulózních onemocnění narůstat. Mezinárodní spolupráce za vedení Světové zdravotnické organizace způsobila, že nebezpečná situace byla během několika let zvládnuta. Podobné opakovaní bychom my všichni již neměli připustit.


Doc. MUDr. Luděk Trnka DrSc je bývalý vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Fakultní nemocnice Na Bulovce, emer. člen Panelu poradců Světové zdravotnické organizace o tuberkulóze a současný člen pracovní skupiny Světové zdravotnické organizace o nových metodách diagnostiky tuberkulózy. Byl hlavním odborníkem ministerstva zdravotnictví ČR pro tuberkulózu a prezidentem Evropské oblasti Mezinárodní Unie proti tuberkulóze a respiračním nemocem.

Autor Doc. MUDr. Luděk Trnka DrSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…