Na syndrom náhlého úmrtí kojence u nás zemře víc jak 15 dětí ročně

26.11.2014 9:41 | Zprávy

Od Nadace Křižovatka přezval minulý týden primář Neonatologického oddělení MUDr. Miloš Černý celkem 15 monitorů dechu, které se používají ke sledování dýchání novorozenců a kojenců. Nedostatečné dýchání, především tzv. apnoické pauzy, mohou být příčinou náhlého úmrtí kojence. Tento syndrom je definován jako náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt dítěte mladšího 1 roku, u které se nepodaří nalézt příčinu ani po provedení pitvy a vyšetření okolností na místě úmrtí.

Na syndrom náhlého úmrtí kojence u nás zemře víc jak 15 dětí ročně
Foto: Shutter
Popisek: ilustrační foto

Prvotní příčina syndromu náhlého úmrtí kojence (v angličtině označovaný jako sudden infant death syndrome - SIDS) je pro odborníky stále neznámá. Jedna z hlavních teorií o příčinách náhlého úmrtí tvrdí, že někteří kojenci mohou mít nesprávný nebo opožděný vývoj mozkového kmene, tj. části mozku, která je v lidském těle odpovědná za základní životní funkce člověka

Nejohroženější jsou děti mezi prvním a čtvrtým měsícem

„Syndromem náhlého úmrtí jsou nejčastěji ohroženi kojenci mezi ukončeným prvním a čtvrtým měsícem. Nejkritičtější pak je období mezi druhým a třetím měsícem.  Vzhledem k hojně používaným monitorům dechu výskyt těchto případů úmrtí klesá, ale stále v České republice postihuje více než 15 kojenců ročně.“ shrnuje MUDr. Miloš Černý a dodává, že u předčasně narozených dětí je situace poněkud odlišná. Nedonošené děti je nutné po této stránce monitorovat mnohem pečlivěji, protože „zapomínají dýchat“ daleko častěji, než se to stává dětem narozeným v řádném termínu.

A jak monitor dechu funguje?

Apnoická pauza, neboli stav bezdeší po dobu 20 vteřin, spustí alarm na monitoru dechu, ostrý zvuk může dítě probudit a díky leknutí se miminko obvykle i spontánně nadechne. Pokud se tak nestane a dítě opravdu nedýchá, zasáhne odborný personál, v domácím prostředí pak rodič. „Proto jsme nesmírně vděční za poskytnutý dar. Chtěl bych poděkovat firmě Green Swan Pharmacenticals ČR a.s. a společnosti Deutche Leasing ČR, spol. s. r.o., které nám prostřednictvím Nadace Křižovatka darovaly celkem 15 monitorů dechu.“ říká Miloš Černý.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…