Návrh na růst DPH na 15 a 21 procent má šanci projít

10.07.2012 16:23

Sazby daně by mohly od příštího roku vzrůst o jeden procentní bod na 15 a 21 procent Poslanci totiž propustili do závěrečného projednávání vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty, který to umožňuje. Opozice se zvýšením DPH i s dalšími opatřeními ale nesouhlasí a dnes také proto opoziční poslanci proti normě v jednací síni slovně vystupovali.

Návrh na růst DPH na 15 a 21 procent má šanci projít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vládní předloha, která má podle vlády za cíl stabilizovat veřejné rozpočty, také zavádí například solidární daň u lidí s vyššími příjmy nebo omezuje výdajové paušály u živnostníků. Sněmovna by předlohu měla schvalovat ještě tento týden.

Zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod doprovází také přesun některých zdravotnických pomůcek i dětských plen do vyšší sazby. Podle vlády nemohou být tyto položky zařazeny do nižší sazby kvůli rozporu s předpisy EU.

Předloha zavádí také solidární zvýšení daně u zaměstnanců a živnostníků. Nově stát zavede sedmiprocentní zdanění rozdílu mezi příjmem a 48násobkem hrubé průměrné mzdy, tedy částkou asi 100 tisíc korun měsíčně.

Vláda chce také omezit výdajové paušály živnostníků, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů, například u lékařů nebo advokátů a u výnosů z autorských práv na 800 tisíc korun. Navíc chce zvýšit daň z převodu nemovitostí ze současných tří procent na čtyři procenta.

Jak podotkla ČTK, vláda původně chtěla také zrušit nárok na vrácení části spotřební daně z nafty u zemědělské prvovýroby, tedy zrušit takzvanou zelenou naftu. Posléze tento krok zmírnila, od příštího roku vratka klesne ze současných 60 procent na 40 procent a zcela skončí k 1. lednu 2014.

ČSSD a KSČM žádaly o zamítnutí

Opozice dnes proti zvyšování daní protestovala. Například poslanec z ČSSD Ladislav Šincl prohlásil, že vláda se rozhodla jít cestou snižování životní úrovně občanů a že další zvýšení DPH opět přiškrtí ekonomiku. Navrhl zamítnutí materiálu a k tomuto návrhu se přidal i Miroslav Opálka z KSČM. Předlohu kritizoval i předseda LEV-21 Jiří Paroubek.

"I ekonomickému laikovi musí být jasné, že vláda už doškrtala," prohlásil kromě jiného Paroubek.  

Návrh se nelíbí ani bývalé vládní straně Věci veřejné. ČTK pak uvedla, že v tiskovém prohlášení VV uvedly, že v předloze chybí účinná omezení šedé ekonomiky a opatření proti daňovým únikům.

"Pokud by vláda hledala tato opatření, pak by nebylo třeba zvyšovat DPH či naprosto zbytečně experimentovat s omezením takzvané zelené nafty," zmínily VV.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…