Plastika očních víček – budete vypadat i vidět lépe

28.02.2013 0:00

Kazí váš vzhled povadlá víčka nebo kruhy pod očima? Převislou kůži nad očima ani kruhy nebo váčky pod nimi žádným make-upem nezakryjete, navzdory barevným stínům oči působí unaveně a...

Plastika očních víček – budete vypadat i vidět lépe
Foto:
Popisek:

... celý výraz obličeje působí smutně. Vypadáte starší o několik let.

Tento problém netrápí zdaleka jen ženy, ale i muže. Vždyť právě oči jsou místem, kam míří pohled, když s někým hovoříme.

Během let prostě kůže obličeje ztrácí pružnost a pevnost. Vliv má i genetika a typ kůže. A když se ještě k věku přidá špatný životní styl, nedostatek spánku, stres, ale i různé alergie nebo onemocnění, změny na jemné kůži očí jsou ještě výraznější. Kůže začne ještě víc povolovat a vzniknou kožní nadbytky, které mohou přepadávat přes víčka až k řasám.

Ale nejde jen o to, že díky povadlým víčkům vypadáte o pár let starší, ale převislá kůže může způsobit i zdravotní komplikace. „Převislá kůže může zasahovat až do zorného pole oka a zhoršovat tak vidění, může způsobovat pocit únavy, bolest očí, ztížený pohyb víček, slzení nebo svědění očí. Někdo může kvůli „nařasené“ kůži kolem očí trpět ekzémem, protože kůže nedýchá, vznikají spařené místa, a zejména ženy, které se líčí, začnou mít problémy jako první. Ochablá víčka mohou být i příčinou bolestí hlavy,“ vysvětlila primářka Evropské oční kliniky Lexum Praha Darina Bujalková, která se věnuje problematice plastické a estetické chirurgie. Specializuje se na diagnostiku a léčbu zánětlivých a nezánětlivých nemocí předního segmentu oka a provádí plastické zákroky oka a jeho okolí. Oční klinika Lexum totiž kromě své hlavní náplně – léčby šedého zákalu a chirurgické a laserové refrakční operace - nabízí i operace sítnice a sklivce a i tzv. blefaroplastiku, tedy plastiku víček.

Přibývá lidí, kteří se rozhodli řešit svůj vzhled plastickým zákrokem. Není divu, dnes je trendem mladistvý vzhled, vypadat mladě a dobře je často nezbytným předpokladem při získání zaměstnání. Ale nabízí se otázka: je lepší jít kvůli plastice okolo očí rovnou k plastickému chirurgovi, nebo nejprve k očnímu lékaři?

„Pokud má někdo nějaký zdravotní problém s očima, ať jde raději nejdříve k očnímu lékaři
,“ radí primářka Darina Bujalková. „Oční specialista je odborník, posoudí všechny aspekty. Zváží, jestli postačí plastika víček, nebo bude potřeba k vylepšení vzhledu rozsáhlejší zákrok. Plastika samotných víček je sice prospěšná, ale pokud má pacient obličej povolený ve více místech ( třeba ve spánkové oblasti nebo v oblasti čela), samotná operace očí nepomůže, tam už bude zákrok plastického chirurga na místě,“ uvedla. Když mají pacienti spadlé obočí i spánky a chtějí „udělat velké oči“, není toho podle Dariny Bujalkové možné docílit jen zákrokem kolem očí, je třeba, aby plastický chirurg vytáhl kůži na čele nebo dokonce v celém obličeji. „Oční lékař sám nejlépe zváží, jestli zákrok provede sám, nebo se bude o práci dělit s plastickým chirurgem,“ uvedla lékařka případy, kdy je lépe zajít nejprve za očním lékařem.

Ale určitě by měl pacient zamířit kvůli plastice víček do ordinace „očaře“, když trpí nějakým onemocněním na rohovce, se kterým se léčí. „V takovém případě je samozřejmě lépe operace víček u očního lékaře, protože ten ví, jaká pravidla má dodržovat, aby nepoškodil rohovku, aby nevzal víc kůže, protože by ještě víc osychala rohovka a vznikaly další vážné problémy,“ objasňuje primářka oční kliniky Lexum. Někdy prý pacient sám neví, v čem tkví problém. „Mají pocit, že je víčko tlačí, nevědí, jestli je to nadbytkem kůže nebo tukovými prolapsy. Ale my zjistíme, že problém spočívá někde jinde. Třeba v tom, že pacient má suché oko, nebo ucpané slzní kanálky, že má zatvrdnuté ječné zrno a k tomu může mít i ta převislá víčka,“ dodává primářka Bujalková, jaké mohou být příčiny potíží, které ovšem plastický chirurg nerozezná a které je třeba nejdříve léčit.

Oční chirurg tedy dokáže nejlépe posoudit, jestli problém vyřeší on, nebo klienta pošle rovnou za plastickým chirurgem na kombinovanou plastickou operaci víček a ještě další části obličeje.

Kdy je nejvyšší čas pro lékařský zákrok? Neexistuje věkový limit pro operaci víček, ale důležitý je zdravotní stav pacienta. Potíže s povolenou kůží kolem očí se projevují mezi čtyřicítkou a padesátkou, výjimkou nejsou ani mladší či starší klientky, a stále častěji přicházejí i muži. „Ale nemá smysl chodit příliš brzy. Když přijdou mladé ženy, které nemají nadbytek kůže, odmítneme je, protože zákrok by byl zbytečný,“ říká primářka. Ale někdy se mladé ženy obrátí na plastického chirurga a někteří i zbytečný zákrok provedou.

Lékaři ujišťují, že plastiky víček se není třeba bát. Při operaci se nezasahuje do očí, odstraní se jen nadbytečná volná kůže a povolené tukové polštářky. Zákrok je ambulantní a probíhá většinou při místním znecitlivění, takže pacient žádnou bolest necítí a za pár hodin odchází domů. Jizvy po zákroku ani nepostřehnete, protože na horním víčku je řez veden tak, aby byl v přirozené ohybové rýze, ve které se pak schová i konečná jizva, na dolním víčku je umístěn těsně pod řasami, takže drobné jizvy jsou pak téměř nepostřehnutelné. Lékaři oční kliniky Lexum používají k velmi jemné netraumatické šití, které minimalizuje vznik jizev. Horní i dolní víčka je možné operovat najednou – při jednom zákroku, nebo zvlášť horní a zvlášť dolní víčka. Po sedmi dnech lékař vyndá stehy.

Po plastice očních víček musí být po krátkou dobu pacienti opatrní. Nesmí pobývat v prašném či infekčním prostředí nebo v zakouřených prostorách. Procesu hojení nepomáhá ani kouření. Dva týdny po operaci by se ženy neměly líčit, ale po této době mohou užívat běžnou kosmetiku, jak jsou zvyklé. Fyzickou námahu při sportu nebo práci by měli klienti odložit zhruba měsíc po zákroku, slunit se mohou nejdříve po třech měsících od operace.

Zdravotní pojišťovny tento zákrok nehradí, klienti si ho musí zaplatitt ze svého. „Ale není příliš nákladný, cena operace horních víček stojí osm tisíc korun, šestnáct tisíc korun stojí operace horních i spodních víček,“ vysvětluje primářka Darina Bujalková. Za mladistvý vzhled a lepší vidění to určitě stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…