Policie se dopouští bezpráví, zlobí se Český helsinský výbor

07.08.2011 14:19

Český helsinský výbor ostře zkritizoval českou policii za její zacházení s ekologickými aktivisty na Šumavě. Podle názoru výboru policie hájí stav bezpráví. Jeden policista prý záměrně opakovaně dusil jednoho účastníka blokády přivázaného ke stromu a sypal mu za krk mravence.

Policie se dopouští bezpráví, zlobí se Český helsinský výbor

Český helsinský výbor se zastal ekologických aktivistů, kteří se snaží bránit kácení stromů v Národním Parku Šumava. Podle názoru výboru je třeba k podobnému kácení získat patřičné výjimky a ty dřevaři zatím nemají. Z toho podle výboru plyne, že policisté, kteří aktivisty odvádějí, se dopouštějí bezpráví. Informuje o tom server Týden.cz.

"Policie se tedy smiřuje s protiprávním stavem, že v prostoru, kde se aktuálně bez přerušení kácí, se nacházejí osoby, jež se ještě nepodařilo z území vypudit," uvedl výbor.

Policejní hrubost nahrává těžařům

Členové Českého helsinského výboru získali navíc svědectví několika aktivistů, z jejich výpovědí vyplývá, že se policie, která údajně jedná v zájmu ochrany života aktivistů, dopouští hrubostí a neváhá sáhnout ani k velmi bolestivým donucovacím prostředkům ve snaze aktivisty vyhnat z prostoru těžby.

Podle výboru policista záměrně opakovaně dusil jednoho účastníka blokády přivázaného ke stromu a sypal mu za krk mravence. Zásah policie vedl také k tomu, že němečtí aktivisté, kteří přijeli svým českým kolegům na pomoc, už raději odjeli domů. Původně měli na místě setrvat až do pondělí, ale raději se českým ochráncům zákona uklidili z cesty.

Související:

Aktivisté na Šumavě zůstávají. Ráno zatarasili cestu

Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

Šumava podle rozhlasu: Na ekologické aktivisty zavolali hasiče

Šumava má další skandál. Pomník pohraničníka opět stojí

Mrtvá Šumava potřebuje důkladný plán, vzkazuje Chalupa

Zelení: Šumava v ohrožení. Podporujeme blokádu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…