Preventivní prohlídka v 6 týdnech

12.05.2014 0:00

Preventivní prohlídka v 6 týdnech
Foto: Shutter
Popisek: Klinikazdravi

Preventivní prohlídka v 6 týdnech
Protože vaše dítě prochází mnohými vývojovými změnami, je třeba se pravidelně ujišťovat, že se vyvíjí správně a nic mu nechybí. V době po narození dítěte jsou mezi jednotlivými preventivními prohlídkami malé intervaly, proto po čtrnáctidenní prohlídce následuje další už po čtyřech týdnech.

Jak bude prohlídka probíhat
Prohlídka by měla proběhnout v podobném duchu jako ty předchozí, lékař provede celkové vyšetření, kojence změří a zváží. Kromě běžného vyšetření se lékař bude konkrétněji soustředit na:

  • správný růst dítěte, který zjistí změřením, zvážením a následným porovnáním hodnot s růstovými grafy,
  • výsledek ortopedického vyšetření kyčlí, na které vašeho potomka doporučil při minulé prohlídce, aby se včas odhalilo případné vrozené vykloubení kyčelního kloubu,
  • dostatečný příjem vitamínu D, který pomáhá předcházet riziku křivice (při prohlídce kojenci lékař vitamín podá),
  • dostatek vitamínu K, který napomáhá správné míře srážlivosti krve,
  • orientační vyšetření zraku.

Lékař poradí s nepovinným očkováním
Kromě povinného očkování máte možnost dítě nechat už v šesti týdnech očkovat proti rotavirovým infekcím. Rotavirová gastroenteritida, onemocnění, které rotaviry způsobují, se projevuje vysokou horečkou, zvracením a úpornými průjmy, které někdy vedou i k nutné hospitalizaci. Ve vážných případech může u kojenců toto onemocnění zapříčinit i smrt z dehydratace. Infekci se nedá účinně zabránit ani důkladnou hygienou.

Vakcína proti rotavirovým infekcím se podává ústně, děti tak nemusí absolvovat žádné vpichy navíc. Můžete zvolit například vakcínu Rotarix, která obsahuje oslabený virus a podává se ve dvou dávkách ve formě roztoku. S očkováním proti rotavirům by se mělo začít nejpozději do 12. týdne věku, ale obecně platí, že čím dříve je vaše dítko očkováno, tím lépe je chráněno.

Po šesti týdnech je vhodné začít s povinným očkováním
Od 9. týdne věku dítěte se obyčejně začíná očkovat povinnou hexavakcínou proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým nákazám, obrně a žloutence typu B. Vakcína se aplikuje ve třech dávkách s minimálním odstupem 4 týdny. Ve 12 měsících se provádí přeočkování čtvrtou dávkou. Vakcinace tedy nejčastěji probíhá ve 2., 3., 4. a 12. měsíci věku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…