Primární dysmenorea

12.03.2014 2:18

Primární dysmenorea
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Primární Dysmenorea

Popis:

Jedná se o časté gynekologické potíže, týkající se nejméně 50 procent menstruujících žen. Dysmenorea je medicínský termín pro menstruační křeče

Primární dysmenorea je menstruační bolest, ke které dochází v případě neprokázaného základního onemocnění. Existuje teorie, že se během menstruace uvolňují prostaglandiny, jež mohou způsobit nadměrné kontrakce dělohy.

Nejintenzivnější problémy se objevují v průběhu dospívání a obvykle klesají s věkem. Problémy zhoršuje sedavý životní styl a civilizační faktory. Dočasně se problémy snižují při používání hormonální antikoncepce  a po těhotenství.

Příznaky:
Bolest je nejtěžší na začátku menstruace a trvá 12 až 72 hodin. Křeče probíhají ve vlnách a mohou se šířit do zad. Doprovodnými příznaky bývají nevolnost, zvracení, průjem, únava, bolesti hlavy a dušno

Léčba:

Teplo působící v oblasti podbřišku nebo magnetizovaná destička z magnetitu mohou být stejně účinné pro úlevu od bolesti jako ibuprofen. Může být prospěšná akupunktura a elektrická nervová stimulace. Akupunktura přináší úlevy od bolesti a snižuje potřebu analgetik.

Diagnostika:

Gynekolog odebere kompletní anamnézu a provede fyzikální vyšetření. Proběhne  zkoumání menstruačního kalendáře a sledování souvislostí včetně charakteristiky menstruace, sexuální a dietní historie. Vyšetřením břicha, pánve a konečníku může odhalit některé příčiny, odpovědné za bolest.

Laboratorní vyšetření může zahrnovat těhotenský test, stěry, moč a krevní testy, testování na pohlavně přenosné nemoci včetně kultury pro kapavku a chlamydie, HPV. Ultrazvuk pomáhá odhalit myom, endometriózu apod. nebo jiná břišní či pánevní onemocnění

Prevence a doporučení:
V preventivní terapii se uplatní dietní opatření, snížení příjmu tuků. V placebem kontrolované studii se ukazuje fakt, že strava spíše veganská snižuje popisované potíže, příznivě působí i doplnění vitaminu E, hořčíku a dalších prvků, dále snížení příjmu alkoholu a kofeinu, při nadváze i snížení váhy, zvýšení pohybové aktivity.  Pravidelné cvičení snižuje koncentraci estrogenů. Kuřačky mají podniknout odvykání kouření.
Dalším možným preventivním opatřením je užívání prostředků s obsahem fytoestrogenů. A nezapomeňme zvýšit množství omega 3 mastných kyselin, které mohou snižovat zánět.
V celostní medicíně se používají tyto prostředky: Vitamín E, Omega 3 EPA, Gynex. Na uvolnění napětí od Bylináře NEURAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…