Příspěvek na koupi motorového vozidla pro ZP

24.11.2010 0:00

Osobám se zdravotním postižením může být přiznán, mimo jiné, příspěvek na koupi motorového vozidla. S tímto příspěvkem jsou spojeny také určité daňové úlevy.

Příspěvek na koupi motorového vozidla pro ZP
Foto:
Popisek:

Pokud je osobě se zdravotním postižením přiznán, podle vyhlášky č. 182/1991 Sb., příspěvek na zakoupení motorového vozidla, jsou s tím spojeny některé povinnosti, ale i práva. Jedním z těchto práv je nárok na vrácení DPH, pokud žadatel splňuje podmínky, které uvádí § 85 zákona o DPH.

Nárok na vrácení DPH má žadatel, který si zakoupil osobní automobil, který má uveden v technickém průkazu výhradně kategorii M1 nebo M1G a byl zakoupen a DPH bylo zaplaceno v ČR. Nezáleží na tom, jestli se jedná o automobil nový nebo ojetý, jeho prodejce musí být ovšem plátce DPH. Může se jednat i o automobil pořízený na leasing.

Vrácená daň může činit maximálně 100 000 Kč v období jednou za pět let. Tuto dobu lze zkrátit je zcela výjimečně a to tehdy, když došlo ke zničení nebo odcizení vozidla, na které byl poskynut příspěvek, žadatel škodu nezavinil a během pěti let mu byl  přiznán  příspěvek nový.

Žádost o vrácení DPH se podává příslušnému Finančnímu úřadu formou dopisu, ve kterém jsou uvedeny osobní údaje žadatele a číslo bankovního účtu, na který má být vrácená částka poukázána. Přílohou je doklad o poskytnutí příspěvku a daňový doklad vystavený plátcem DPH.

Nárok lze uplatnit v období do 6 měsíců od doby, kdy byl automobil zakoupen. Pokud automobil osoba se zdravotním postižením zakoupí na leasing, lze nárok uplatnit až po ukončení leasingové smlouvy a to nepozději do 6 měsíců od konce měsíce, kdy na něho přešla vlastnická práva k vozidlu.

Finanční úřad vrací žadatelům DPH do 30 dnů ode dne následujcího po podání žádosti.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…