Profesor Krejčí rozkrývá pád Peake: Jde o mocné, které neznáte

21.12.2012 6:18

ROZHOVOR Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake oznámila ve čtvrtek, že její strana odchází z koalice a ministři z vlády. Není to sice hned, ale až od 10. ledna, příliš velkou důvěru to proto nevzbuzuje, protože takových výhrůžek už tato země zažila mnoho. Situace se stává nepřehlednou, proto ParlamentníListy.cz požádaly politologa profesora Oskara Krejčího, aby tuto situaci zpřehlednil.

Profesor Krejčí rozkrývá pád Peake: Jde o mocné, které neznáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

Anketa

Padla Peake proto, že odvolala generála Picka?

11%
hlasovalo: 4099 lidí

Situace na politické scéně se stává nepřehlednou. Jaké možnosti se vám jeví v tuto chvíli nejpravděpodobnější? Může dojít k pádu vlády, nebo je to jen další v řadě „upouštění páry“, po němž bude následovat opět smíření a spolupráce, jako jsme to už zažívali u této vlády mnohokrát?

Pokud jde o českou politickou scénu, není vyloučena žádná varianta. Pád vlády je ale méně pravděpodobný, než její zachování. Máme před sebou, podle všeho, dvě základní varianty. Udobřování, nebo menšinová vláda.

Ta menšinová vláda se mi jeví jako realističtější, protože chlapci už se nechtějí dělit na poslední měsíce o ministerská křesla, a hlavní zákony jsou schváleny. Takže oni nepotřebují tvrdě vyjednávat.

Vše k tématu vyhozená Peake

Zákon, který mohla vláda například zobchodovat, je zákon o rozpočtu. Ten je nejsnáze vyjednavatelný, právě proto, že tam se bavíme o číslech. Tam se může vyjednávat, může se dávat, zatímco když se bavíme například o zákonu o vysokých školách, tak na něm se jen těžko mohou dělat nějaké obchody. Když neprojde zákon o vysokých školách, tak se vlastně nic neděje. A zákon o rozpočtu už je schválen, takže není o čem jednat.

Tato varianta se mi proto zdá pravděpodobnější, než to, že ještě něco usmlouvají. Ani tato varianta ale není vyloučena, protože straně LIDEM jde o všechno.

Nemůže zde jít ale o snahu premiéra Nečase nebo ministra Kalouska tuto vládu ukončit, když mají všechny zákony schválené?

No, všechno ještě schválené nemají, protože zde stále ještě visí soud nad církevními restitucemi. Ty když budou zrušeny, tak oni svůj úkol nesplnili.

Další věc je, že pravice jde kompletně do krize. Ještě před čtvrt rokem jsem si říkal, že pro ODS by bylo nejlepším řešením, kdyby stranu LIDEM kooptovali. Měli by tam ženu, která je v zásadě poslušná, velmi dobře vypadá i mluví. Říkal jsem si proto, že budoucnost LIDEM je uvnitř ODS.

Teď to ovšem nepřipadá v úvahu. Spíš by to mohlo vypadat na variantu číslo dvě, a to, že někdo pohřbívá českou pravici do hluboké krizové jámy. Po prezidentských volbách do ní sklouzne TOP 09, a není vyloučeno, že se českou pravici pokusí oživit LIDEM. Zdá se to v tuto chvíli možná nereálné, ale ti, kteří vládnou penězi a mají touhu po moci, pokládají za nereálné něco docela jiného. A právě ti by mohli chtít na Karolíně Peake postavit novou pravici mimo ODS a TOP 09.

Z obou stran, premiéra i Peake, padaly velmi tvrdé výroky. Myslíte, že je tu ještě nějaký prostor na omlouvání či namlouvání?

Tak, dali si distanc do 10. ledna, ne? To je ten prostor využitelný pro domlouvání. Navíc, Karolína Peake to odvolání dvou šéfů v obraně nejspíš neudělala sama, bez nějaké konzultace. Ona se s někým radila, a ten někdo si myslel, že nepotřebuje konzultaci s premiérem. A ten někdo má evidentně moc. Takže se bavíme o vlivových skupinách v té části, které osobně říkám „neveřejná politika“. To oni mají zájem, tady přece vůbec nejde o Karolínu Peake.

A jakou prognózu má tedy například TOP 09?

TOP 09 bude mít velký problém po prezidentských volbách, protože TOP 09 žije z tandemu Kalousek – kníže. Miroslav Kalousek si poškodil pověst obrovským způsobem kolem těch finančních skandálů. U Karla Schwarzenberga předpokládám velké deprese po prohraných prezidentských volbách. TOP 09 podle mne čeká hluboká krize a řekl bych, že v příštích volbách může být nahrazena nástupem KDU-ČSL.

Co se podle vás stane, přijme-li ústavní soud námitku Tomia Okamury?

A opět jsou tu dvě varianty. Buď vrátí ústavní soud Okamuru do hry, a pak se nic neděje, anebo přijme výtku vůči zákonu, a pak se ta situace bude dál destabilizovat.

Nabízí se zde otázka úřednické vlády, která by vznikla po prezidentských volbách. Je možné, že by do čela takové vlády mohl být pozván pak již bývalý prezident Václav Klaus?

To je těžké. Varianta s úřednickou vládou a chaosem kolem prezidentských voleb je vážná varianta, ale z kategorie konspiračních teorií. Když uvážíme, jakým způsobem učí Ministerstvo vnitra tuhle zemi počítat, když vidíme tu nejistotu kolem data prezidentských voleb a přidáme k tomu ještě tento chaos, tak když nám vrátí Ústavní soud k dopracování zákony, a ve sněmovně bude postavitelná nějaká většina, neřkuli ústavní většina, dostává se tato hra do zcela nových obrátek a podoby. Pak je samozřejmě možné leccos.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…