Deníky píšou o náhlém odvolání ministryně obrany Peake

21.12.2012 6:05

Podle Lidových novin (LN) premiér Petr Nečas (ODS) dnešním odvoláním ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) potvrdil, že její jmenování byla chyba a její odvolání je možné považovat za odstranění takové chyby. Lídři strany LIDEM kvůli Nečasovu kroku vyzvali ministry své strany, aby podali demisi a odešli z vlády. To, že demisi nepodali hned, ale až k 10. lednu, podle autora článku v Mladé frontě Dnes (MfD) ukazuje, že si ponechávají prostor pro politický obchod.

Deníky píšou o náhlém odvolání ministryně obrany Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Ani Peake přímo neřekla, že vládu potopí, ačkoliv její bezprostřední reakce na odvolání prozrazovala velkou ukřivděnost a navenek se považuje za podvedenou, všímá si autor komentáře v MfD. I kdyby Nečas s Peake ještě vyjednal kompromis, bude na něm premiér podle něj tratit. „A zůstane mu cejch manažera s ubohým odhadem na lidi. Jmenovat ministra a vyhodit ho po osmi dnech je znakem politického amatérismu," dodává autor komentáře v MfD.

LIDEM prý nemají politickou budoucnost

Podle komentáře v LN premiér nepochybě věděl, že ovoláním Peake riskuje rozpad koalice a že bude muset čelit nějakému sněmovnímu hlasování, nicméně pokud byl v minulosti označován za opatrníka, tentokrát jednal zpříma a rychle. „Jak bychom hodnotili premiéra, který dá Ministerstvo obrany v plen straně bez politické budoucnosti?" pokládá otázku autor článku v LN.

Podle komentátora Hospodářských novin (HN) si Nečas musel uvědomovat, že popravu „dívenky" nemůže veřejnosti nikdy uspokojivě vysvětlit. „Vyhodit po osmi dnech ministryni, kterou do vedení vrcholně strategického resortu vlastně dotlačil, to dělá z premiéra buď bezradného chaota, nebo nevyzpytatelného intrikána," míní komentátor HN. V nové vládní krizi podle něj nejde o souboj Nečase a Peake, ale o skrytou válku „zákulisních armád", které s politiky manipulují.

Naděje na přežití

Ministryní Peake odvolaný první náměstek Vlastimil Picek s odvolaným „vrchním vyzbrojovačem" měli pod palcem armádní zakázky, které předchozí ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vymanil z područí překupníků se zbraněmi. „A teď by konečně mohli z budoucích kšeftů těžit podnikatelské skupiny blízké ODS, a nikoliv Kalouskově TOP 09. Řádění Peake, která navíc jmenovala šéfem kabinetu člověka blízkého exministru Bartákovi, tedy muselo vedení ODS vyděsit," píše dále autor článku v HN a ptá se: „Jaký by ale Peake měla zájem na výměně vlivových skupin?" „Možná právě v TOP 09 uzřela naději na politické přežití," spekuluje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…