Po Vánocích na to sedneme, řekl prý Nečas Peake. A pak jí vyhodil

20.12.2012 23:04

Jen osm dní pobyla Karolína Peake v čele ministerstva obrany. Premiér Petr Nečas ji dnes odvolal s tím, že svými kroky zcela ztratila jeho důvěru. „Slova pana premiéra jsou pro mě nesrozumitelná,“ bránila se Peake v pořadu Události, komentáře na ČT. Nechápe prý totiž, proč nemá Nečasovu důvěru jako ministryně obrany, zatímco ve funkci vicepremiérky pro boj s korupcí ano. Sám Nečas bohužel pozvání do pořadu nepřijal.

Po Vánocích na to sedneme, řekl prý Nečas Peake. A pak jí vyhodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

„Vyměnila jsem tři své nejbližší spolupracovníky a zcela si za tím stojím,“ hájila Peake personální změny, které učinila pouhý den poté, co byla jmenována do funkce. Dušovala se, že o žádných dohodách o zachování lidí na vedoucích postech rezortů neměla ani tušení. „Slíbila jsem pouze, že nespáchám žádné kobercové nálety, což jsem dodržela,“ prohlásila. Navíc prý přímo před Nečasem řekla, že hodlá zcivilnit vedení ministerstva.

Peake se cítít podvedena

„O všech věcných zásadních krocích bych s ním samozřejmě hovořila, byli jsme tak domluvení,“ uvedla. „ Ale jediná věta, kterou vůči mně Nečas utrousil, bylo – tak po Vánocích se nad tou obranou posadíme.“ Za podvod vůči své osobě považuje nůž, který jí Nečas položil na krk. Požadoval totiž reinstalaci odvolaných lidí do svých funkcí, nebo její rezignaci. A pokud by s některou z těchto možností souhlasila? „Bylo by sice po krizi, ale zároveň by bylo i po veškeré sebeúctě, nejen mé, ale i strany LIDEM,“ odvětila.

„Problém pana premiéra tkví v tom, že sdělí pouze polovinu pravdy a tu druhou řekne až tehdy, když už je pozdě,“ řekla Peake na Nečasovu adresu. Vánoční čas sice znamená dobu odpočinku, ale přesto nevěří, že by odchod strany LIDEM do opozice ještě mohlo něco zvrátit. „Jsem za sebe rozhodnutá, že tento způsob spolupráce není možný.

Slon v porcelánu

Peake se zachovala jako slon v porcelánu,“ popsal její kroky Jaroslav Kubera, senátor za ODS. Podle něj je možné, že ji k takovým činům vyburcovaly řeči a narážky na „křehkou dívenku.“ Pád vlády nepovažuje na reálný scénář vyústění krize. „Vláda může dovládnout i jako menšinová. Důležité a nepopulární kroky už má totiž za sebou,“ podotkl.

Menšinovou vládu by však neuvítal Stanislav Polčák, poslanec za TOP 09. „Doufám, že k tomu nedojde, vláda by měla dále pokračovat jako většinová,“ vyjádřil své stanovisko. Politická situace je v současnosti velmi nepřehledná a za její stav by se podle něj měli zodpovídat všichni, kteří na tom mají svůj podíl, včetně premiéra.

Opozice je přesvědčená, že si Nečas mohl celou tuto situaci ušetřit, kdyby poslechl její varování a Karolínu Peake do čela rezortu obrany nejmenoval. Prohlásil to Jan Hamáček, stínový ministr obrany (ČSSD). Pověst České republiky prý utrpěla značné šrámy. A je to z velké části dle jeho slov právě Nečasova vina. „Když vládní koalice způsobí takovou situaci, nejčestnější by bylo, kdyby požádala o hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně,“ prozradil svůj názor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…