Revmatické choroby

10.09.2009 0:00

Vzhledem k tomu, že většina revmatických chorob je chronických, představují velkou zátěž jak pro nemocného, tak i pro jeho okolí, rodinu a také pro všechen ošetřující personál. U revmatických chorob je určení diagnózy časově náročné, protože jednotlivé příznaky se projevují až po určitém časovém odstupu.

Revmatické choroby
Foto:
Popisek:

Revmatické choroby postihují všechny složky pohybového aparátu.Tato skupina nemocí zahrnuje více nežli 200 onemocnění.

Základní příznaky revmatických chorob
Jsou to především místní příznaky, kam patří bolest. Může být vázána na pohyb nebo je klidová. Kloubní lokalizace bolestí ukazuje na kloubní onemocnění, mimokloubní bolest může být svalová nebo vychází ze šlach, burz atd. S bolestí je spojeno omezení hybnosti a přítomnost kloubního otoku.

U chronických zánětlivých revmatických chorob bývají přítomny deformity kloubů. Časté jsou mimokloubní příznaky na kůži, záněty sliznic nebo předního segmentu oka.
Revmatické choroby bývají provázeny i celkovými příznaky, kam řadíme slabost, malátnost, únavnost, potivost, ztrátu hmotnosti, subfebrilii.

Léčba revmatických chorob
Vzhledem k tomu, že většina revmatických chorob je chronických, představují velkou zátěž jak pro nemocného, tak i pro jeho okolí, rodinu a také pro všechen ošetřující personál. U revmatických chorob je určení diagnózy časově náročné, protože jednotlivé příznaky se projevují až po určitém časovém odstupu.

Léčba revmatických chorob je komplexní, což není pouze fráze, protože se v ní spojuje farmakoterapie, která je založena na podávání nenarkotických analgetik a nesteroidních antirevmatik. Některá chronická zánětlivá onemocnění jsou léčena tzv.bazální léčbou, od které si slibujeme, že zánět nejenom potlačí, ale i zastaví. Široce jsou v léčbě zánětlivých revmatických chorob používány kortikoidy, u nás zejména prednison.

Rehabilitační léčba zahrnuje vlastní pohybovou léčbu, ale i prevenci deformit a dále reedukaci nemocného  ke každodennímu životu a vhodnému pracovnímu zařazení.

Fyzikální léčba zahrnuje aplikaci tepla a chladu na postižené klouby podle volby a tolerance nemocného. Nejčastěji se používají tzv. termo nebo kryo sáčky, které se dají nahřát nebo podchladit. Běžné je použití teplých koupelí s přísadami a masáže. Užitečné jsou různé druhy elektroterapie, iontoforéza, střídavé proudy, ultrazvuk. Lázeňská léčba je indikována u většiny revmatických chorob.

Chirurgická léčba
K nejvíce rozšířeným operačním výkonům náhrada kloubu kloubem umělým – endoprotézou. Provádí se zejména v oblasti kloubu kyčelního a kolenního.
     
Jednou z nejčastějších revmatických chorob je bolestivá páteř. Bolesti páteře dělíme  podle lokalizace na bolest v oblasti šíje a horní části zad a v dolní části páteře bederní. Mezi nejčastější specifikované bolesti páteře patří bolesti v důsledku degenerace meziobratlové ploténky.

Mezi další  definované příčiny bolesti v zádech patří:

  • vrozené vady páteře
  • osteoporóza
  • nádorové procesy
  • vzácně infekce obratlů a meziobratlových plotének
  • bolest v zádech vyvolaná onemocněním vnitřních orgánů(děloha,prostata,infekce močových cest)
  • někdy jsou bolesti psychosomatického původu(nervové problémy,deprese,neuróza s projekcí do oblasti páteře.

Způsob léčení záleží na tom, zda jde o akutně vzniklé bolesti,nebo trvalý, chronický stav. V akutním stavu je základem léčby klid na lůžku s úlevovými polohami. Současně je možné aplikovat místně teplo (horká lázeň, termosáčky, parafínové obklady, bahenní kompres). Vhodná jsou mazání s překrvujícím účinkem.
Po odeznění akutní bolesti nastupuje ruční masáž, ovšem pouze je-li vedena zkušeným masérem.
Špatně provedená masáž může velmi uškodit!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…