Trápí vás vysoký krevní tlak?

18.01.2011 14:00

Trápí vás vysoký krevní tlak? Pak pozor na přebytečná kila a přejídání!

Trápí vás vysoký krevní tlak?
Foto:
Popisek:

Na celém světě se potýká více než miliarda lidí s nadváhou, z toho téměř třetina má obezitu. Situace není lepší ani u nás.

Podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny trpí v České republice nadváhou nebo obezitou 49 % žen a 64 % mužů. Málokdo si uvědomuje, že s kily navíc souvisí i mnoho dalších zdravotních komplikací. Patří mezi ně zejména hypertenze neboli vysoký krevní tlak. Ta v současnosti patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu. Je to nemoc, která u nás postihuje čtvrtinu dospělé populace.

Vztah mezi obezitou a hypertenzí je mezi odborníky velmi dobře znám, jedná se o oboustrannou závislost. Jak ukázala jedna ze zahraničních odborných studií, pouhá rodinná anamnéza hypertenze u lidí zatím štíhlých predikuje vzestup hmotnosti. Hypertenze může tedy představovat jednu z příčin obezity. Další studie uvádí, že tři čtvrtiny hypertenzních mužů a 65 % hypertenzních žen má nadváhu nebo je obézních. Zároveň ale také platí, že čím vyšší je hmotnost, tím vyšší je pravděpodobnost vzniku hypertenze v příštích letech. „Většina obézních má hypertenzi nebo k ní dospěje během života a stejně tak platí, že téměř každý hypertonik má buď vyšší BMI nebo alespoň vyšší kumulaci viscerálního tuku,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Člověk nemusí o hypertenzi dlouho vůbec vědět, protože nemoc nemá žádné charakteristické příznaky.  Může se projevovat například únavou, poruchami spánku nebo bolestmi hlavy a na hrudníku. V pokročilých stadiích se objevují příznaky vyplývající z poškození jiných orgánů v důsledku dlouho trvajícího vysokého krevního tlaku, jako jsou například angina pectoris, infarkt myokardu nebo poruchy funkce zraku či ledvin. Léčba hypertenze spočívá především v úpravě stravovacího režimu (jak ve smyslu skladby stravování a výběru potravin, tak i regulace omezení příjmu soli, alkoholu a na druhé straně látek ochranných – zejména antioxidantů v přirozených potravinových zdrojích). Nedílnou součástí je také omezení kouření a vyvarování se zbytečnému stresu. U lidí s nadváhou je pak také nutné nastolení optimální a postupné snižování nadváhy. Vhodné jsou ovšem pouze takové redukční diety postupy, které vedou k snížení hmotnosti při zachování optimální výživy (tedy režimy sestavené odborníky se znalostí zdravotního stavu konkrétní osoby). Velice významné je i pravidelné cvičení.

Jako nejvhodnější prevenci vzniku hypertenze doporučují odborníci dodržování zdravého životního stylu. Jak na to, radí již třetím rokem preventivní program Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě. „Odpovědi na otázky prevence vysokého krevního tlaku, ale i dalších zdravotních komplikací způsobených obezitou a nadváhou je možné vyhledat na internetovém portálu www.ZijZdrave.cz,“ upozorňuje Tereza Květoňová, vedoucí oddělení externí komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, a dodává: „Zde rovněž probíhají pravidelné online poradny odborníků, kteří doporučují správné způsoby hubnutí, pomáhají se správnou skladbou jídelníčku nebo radí, jaké pohybové aktivity jsou nejvhodnější.“

Projekt Žij zdravě vznikl v roce 2007 za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
(mb,TZ,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…