Velké procento českých žen stále zanedbává prevenci proti rakovině prsu

29.01.2016 0:00

Přestože zhoubný karcinom prsu patří mezi nejčastější nádorová onemocnění žen, alarmující procento Češek význam prevence stále podceňuje. Týká se to jak samovyšetření, tak návštěv lékaře.

Velké procento českých žen stále zanedbává prevenci proti rakovině prsu
Foto: dodavatel TZ
Popisek: žena

V případě zanedbané prevence může přitom neléčený karcinom skončit i smrtí. Co se s vaším tělem děje, když v něm bují rakovinné buňky?

Základem prevence proti rakovině prsu je samovyšetření, které by každá žena a dívka měla provádět alespoň jednou měsíčně. Sekundárně ho od 45. roku doplňuje ve dvouletých intervalech vyšetření mamografické. Provádějí ho ve specializovaných centrech a jedná se o radiodiagnostickou metodu využívající velmi nízkou dávku rentgenového záření. Právě tzv. mamograf dokáže odhalit nádor ještě v době, kdy je nehmatný, malý a ještě se nešíří do okolí ani do jiných orgánů.  

Vzniku nádoru lze zabránit jen těžko, ale…

To, zda dojde vlivem nejrůznějších faktorů k neregulovanému množení patologických buněk, lze ovlivnit jen stěží. Na vzniku nádoru se totiž podílí řada faktorů, například dědičnost, životní styl, stav imunity, stravovací návyky. Zato zajistit si příznivější prognózu v případě stanovení včasné diagnózy je něco, co máte plně ve svých rukou. „Pro rakovinu jsou příznačné patologické buňky, jež se začínají nekontrolovatelně množit a s nimiž si imunitní systém už nedokáže poradit. Vznikající nádor se zpočátku drží v místě vzniku. Během dalšího vývoje se však může buněčným dělením šířit dál, pronikat do lymfatických uzlin a případně i dále do krevního řečiště,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., vedoucí profesionálního lékařského týmu v Mamodiagnostickém centru Beroun, které patří k renomovaným zdravotnickým zařízením se specializací na screening a komplexní diagnostiku onemocnění prsu u nás. „Většina zhoubných nádorů roste poměrně pomalu a je možnost je zachytit pomocí zobrazovacích metod ještě v době, kdy nejsou hmatné, pravidelným vyšetřováním,“ doplňuje profesor Daneš. V jakém stádiu bude zhoubný prsní karcinom odhalen, má velký dopad na možnosti, průběh a především výsledky léčby. Při zachycení v raném stádiu je navíc možné provést omezený chirurgický zákrok zachovávající celý prs.

Příznaky prsního nádoru

V počáteční fázi je prsní nádor tedy zcela nehmatný a zpravidla nebolí. V tomto stádiu ho může odhalit pouze mamografické, případně zejména u mladších žen ultrazvukové vyšetření. Pokud není nádor zachycen, začne se v další fázi viditelně projevovat a způsobovat potíže. I zde je důležité, aby se žena obrátila co nejdříve na svého lékaře a šla na vyšetření. Není možné totiž říci, že by hmatný nádor byl vždy neléčitelný. Proto se kromě mamografie a vyšetření ultrazvukového doporučuje ještě i samovyšetřování. Bulka v prsu přitom nemusí být jediný projev karcinomu. Pokud jsou například postiženy uzliny v podpaží, dochází k bolesti a otoku rukou. Jaké další tělesné změny patří k příznakům onemocnění? „Těch projevů je celá řada, nejde jen o nahmatání podezřelých útvarů. Žena by měla zpozornět, pokud si všimne vtahování kůže či bradavky směrem dovnitř nebo takzvaného důlkatění, kdy vtahováním určitých částí tkání vznikají na prsou důlky. To, že něco není v pořádku, signalizuje i nápadně zvýšená žilní kresba, sekrece z bradavky, zvláště je-li krvavá, nebo tzv. pomerančový vzhled, kdy je kůže zesílená, zarudlá, vypadá jako pomerančová kůra. Někdy nádor může vypadat jako zánět. Proto v případě, že zánět trvá i delší dobu a nereaguje dobře na antibiotika, je nutné pečlivé vyšetření prsu k vyloučení přítomnosti nádoru,“ říká profesor Daneš.

Prevence, základ v boji s rakovinou

Možným důvodem, proč ženy na vyšetření nechodí, nemusí být lenost ani nedostatečná informovanost. Často si ženy podle gynekologů nepřipouští, že by právě ony mohly onemocnět. Některé ženy se bojí, aby jim lékaři nezjistili podezřelý nález, proto to „řeší“ tak, že na vyšetření raději nechodí. Onemocnění však může postihnout každou ženu a nakonec se vyšetření v případě vzniku nádoru stejně nevyhnou, naopak si samy zhoršují naděje na úspěšné vyléčení a návrat do běžného života. Další velkou skupinou jsou ženy pracovně vytížené, které si v zápalu budování kariéry neudělají na své zdraví čas. Ať tak či tak, důležité je pochopit, že screeningové vyšetření není nepřítel, ale naopak v boji s rakovinou stojí na vaší straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…