Nepodceňujte riziko rakoviny prsu, objednejte se na vyšetření

24.01.2016 0:00

Rakovina prsu je jednou z hlavních příčin úmrtí našich žen. Včasná diagnóza však může pomoci nemoc porazit. Nezavírejte oči před možnými výsledky a objednejte se na vyšetření do Mamodiagnostického centra vedeným předními českými specialisty.

Nepodceňujte riziko rakoviny prsu, objednejte se na vyšetření
Foto: dodavatel TZ
Popisek: lékař

Kdy se na vyšetření objednat?

Lékaři doporučují screeningovou mamografii podstupovat pravidelně alespoň ve dvouletých intervalech od 45. roku života, při vyšším riziku i dříve. Například k vyšetření v Mamodiagnostickém centru Beroun je vhodné mít doporučení od praktického lékaře či gynekologa. V opačném případě se vyšetření provede, ale není většinou hrazeno zdravotními pojišťovnami. Šanci podchytit karcinom prsu v počátečním stádiu kromě pravidelných vyšetření zvyšuje i samovyšetření, které by žena měla provádět jednou měsíčně.

Příznaky, na které by si ženy měly dát pozor

Přestože ne každá anomálie musí nutně znamenat zhoubný nádor, je dobré zvýšit pozornost, objeví-li se následující příznaky: krvavý výtok z bradavky, zčervenání prsu, hmatný útvar v prsu, vpáčení bradavky, na pohled patrná změna kůže prsu či změna kůže bradavky a okolního dvorce. V takových případech by žena měla neprodleně vyhledat lékaře a nechat si sepsat žádanku na vyšetření. Na druhou stranu však není nutné ihned panikařit. Kolikrát se může jednat o pouhou banalitu či nezhoubný nádor. Konečnou diagnózu však nechte na lékařích, kteří za sebou mají léta zkušeností.

Mamografický screening

Mamografický screening mohou provádět jen akreditovaná screeningová centra. Jedno takové je právě i to berounské, které má spádovou oblast okresy Kladno, Rakovník, Rokycany a Praha - západ. Pracoviště je velmi oblíbené i u žen z Prahy - cesta k okraje Prahy trvá autem jen 15 minut. „Cílem screeningu je odhalit zhoubný nádor  v co nejčasnějším stádiu za účelem snazšího léčení a provádí se i u žen, které netrpí žádnými příznaky.“, říká prof. MUDr. Jan Daneš, Csc. z Mamodiagnostického centra Beroun. „Drtivá většina zhoubných nádorů, které objevíme v počátečním stádiu, jsou vyléčitelné. Je nezbytné, aby se ženy nebály pravidelně chodit a měly na paměti, že prevence je nejlepší způsob obrany.“, dodává pan Daneš.

Čekací lhůta na vyšetření v Berouně zpravidla netrvá déle než jeden týden a myslí se i na ženy, které mají pracovní dobu od pondělí do pátku. V centru jsou pravidelně organizovány odpolední a sobotní směny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…